Business & Finance Τρίτη 27/06/2023, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Έσπασε» το καθοδικό σερί ο STOXX 600 με οριακά κέρδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Έσπασε» το καθοδικό σερί ο STOXX 600 με οριακά κέρδη

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, βρίσκοντας στήριγμα στις μετοχές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και πολυτελών ειδών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε περαιτέρω μέτρα στήριξης από την Κίνα, την ώρα όμως που τα επιθετικά σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, περιόρισαν τα κέρδη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,1%, τερματίζοντας το καθοδικό σερί των τελευταίων έξι συνεδριάσεων. 

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιάνγκ, δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει τον αντίστοιχο του πρώτου τριμήνου καιαναμένεται να φθάσει τον ετήσιο στόχο του 5%. 

Τα σχόλια αυτά έφεραν κάποια ανακούφιση στους επενδυτές οι οποίοι είχαν ανησυχήσει τα μέγιστα τις τελευταίες ημέρες από τις μικρότερες του αναμενομένου επιτοκιακές μειώσεις στην Κίνα, την πολιτική αστάθεια στην Ρωσία και τον παρατεταμένο κύκλο, όπως φαίνεται, των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος προσέφερε τη μεγαλύτερη ώθηση στον πανευρωπαϊκό δείκτη, χάρη στα κέρδη των εταιρειών με άνοιγμα στην Κίνα, όπως HSBC και η ασφαλιστική Prudential, ενώ οι γίγαντες πολυτελών ειδών LVMH και Richemont με άνοιγμα στην Κίνα, ενισχύθηκαν από 0,6% έως 1,2%. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εισήλθε σε μία νέα φάση που θα παραμείνει για αρκετό χρόνο, είπε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας την παρατεταμένη μάχη κατά της αύξησης των τιμών που θα πρέπει να κάμψει τη ζήτηση και να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να μειώσει τις τιμές. 

Ο κλάδος υγείας δέχθηκε πιέσεις από την πτώση των μετοχών της Fresenius Medical Care, της τάξης του 5%. Γενικότερα, ο κλάδος υγείας υποχωρεί τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι στιγμής αυτό το μήνα υποχωρεί 2,9%. 

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,2% και έκλεισε στις 15.846,86 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,4% στις 7.215,58 μονάδες. 

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 μετά από πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις κατάφερε σήμερα να κλείσει με μικρά κέρδη 0,1% στις 7.461,46 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,3%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News