Business & Finance Τρίτη 27/06/2023, 15:49
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρό προβάδισμα των πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει και πάλι η αγορά, μετά από μία προσπάθεια ανάκαμψης

Μικρό προβάδισμα των πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει και πάλι η αγορά, μετά από μία προσπάθεια ανάκαμψης, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ήπια υποχώρηση. Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς το θετικό κλίμα με ώθηση από τα αισιόδοξα νέα για την πορεία της κινεζικής οικονομίας ήρθαν να βαρύνουν οι δηλώσεις Lagarde που απέκλεισε το ενδεχόμενο παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων σύντομα. 

Πίσω στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.231,5 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,18% με την αξία των συναλλαγών στα 65 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράφει κατώτερη τιμή στις 1.227,54 μονάδες (-0,50%) και υψηλότερη τιμή στις 1.242,45 μονάδες (+0,71). Βαρίδι αποτελεί η αποκοπή μερίσματος του Μυτιληναίου, αλλά και τη συνέχιση της κατοχύρωσης κερδών σε επιλεγμένους τίτλους.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+1,82%), του ΟΠΑΠ (+1,16%), του ΟΤΕ (+0,87%) και της Εθνικής (+0,72%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-3,02%), της Elvalhalcor (-1,55%), της Quest Συμμετοχών (-1,32%) και της Coca Cola HBC (-1,07%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+3,15%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+1,00%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,53%) και των Πρώτων Υλών (-0,67%). Τα κέρδη στον τραπεζικό δείκτη έχουν υποχωρήσει πλέον στο 0,18% με τις Alpha και Eurobank να κινούνται στο κόκκινο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η χθεσινή ισχυρή διόρθωση ήταν αναμενόμενη για την αγορά προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, ενόψει και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όπως προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι διεθνώς. 

Την ίδια ώρα, πτωτικά έχουν γυρίσει οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το θετικό κλίμα με ώθηση από τα αισιόδοξα νέα για την πορεία της κινεζικής οικονομίας ήρθαν να βαρύνουν οι δηλώσεις Lagarde που απέκλεισε το ενδεχόμενο παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων σύντομα.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε: «Είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση στο εγγύς μέλλον να δηλώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι τα επιτόκια έχουμε φτάσει στο ανώτατο ύψος των επιτοκίων», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο», πρόσθεσε.  Η Lagarde δήλωσε επίσης ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα παραμείνουμε “σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί”. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθούν προσδοκίες για υπερβολικά γρήγορη αντιστροφή της πολιτικής και θα επιτρέψει να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των προηγούμενων ενεργειών μας».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Στο 5,5-6% τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα φέτος – Τι λέει για τις καταθέσεις

ΚΕΠΕ: Στο 2,2% η ανάπτυξη φέτος – Σε φάση ομαλοποίησης η ελληνική οικονομία

Lagarde: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κηρύξει σύντομα το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News