Business & Finance Τρίτη 27/06/2023, 13:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι τράπεζες δίνουν ξανά το ανοδικό τέμπο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι τράπεζες δίνουν ξανά το ανοδικό τέμπο

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να προσπαθεί να ανακάμψει μετά τη χθεσινή ισχυρή διορθωτική υποχώρηση. Η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης δεν βρίσκει συμμάχους την αποκοπή μερίσματος του Μυτιληναίου, αλλά και τη συνέχιση της κατοχύρωσης κερδών σε επιλεγμένους τίτλους. Ωστόσο, οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν με κέρδη άνω του 1%.

Εξάλλου, η χθεσινή ισχυρή διόρθωση ήταν αναμενόμενη για την αγορά προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, ενόψει και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όπως προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι διεθνώς. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.238,16 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,36% και την αξία των συναλλαγων πάνω από τα 45 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.227,54 μονάδες (-0,50%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Eurobank (+2,00%), της Alpha Bank (+1,96%), του ΟΠΑΠ (+1,74%) και της Εθνικής (+1,62%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-2,71%), της ΕΥΔΑΠ (-1,20%) και της Elvalahalcor (-0,93%).

Την ίδια ώρα, πτωτικά έχουν γυρίσει οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το θετικό κλίμα με ώθηση από τα αισιόδοξα νέα για την πορεία της κινεζικής οικονομίας ήρθαν να βαρύνουν οι δηλώσεις Lagarde που απέκλεισε το ενδεχόμενο παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων σύντομα.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε: «Είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση στο εγγύς μέλλον να δηλώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι τα επιτόκια έχουμε φτάσει στο ανώτατο ύψος των επιτοκίων», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο», πρόσθεσε.  Η Lagarde δήλωσε επίσης ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα παραμείνουμε “σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί”. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθούν προσδοκίες για υπερβολικά γρήγορη αντιστροφή της πολιτικής και θα επιτρέψει να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των προηγούμενων ενεργειών μας».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας κατά το δεύτερο τρίμηνο θα είναι υψηλότερη από το πρώτο και αναμένεται να φθάσει τον ετήσιο στόχο οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 5%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,23% στις 451,6 μονάδες. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,05% στις 15.805 και στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 0,02% στις 7.199,8 μονάδες και στη Βρετανία ο FTSE κερδίζει 0,18%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός MIB κερδίζει 0,17% και στην Ισπανία ο IBEX κερδίζει 0,4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΚΕΠΕ: Στο 2,2% η ανάπτυξη φέτος – Σε φάση ομαλοποίησης η ελληνική οικονομία

Lagarde: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κηρύξει σύντομα το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News