Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mεικτά πρόσημα με πιέσεις από τον κλάδο υγείας και άμυνας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mεικτά πρόσημα με πιέσεις από τον κλάδο υγείας και άμυνας

Με πτώση έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, δεχόμενες πιέσεις από τον κλάδο υγείας, ενώ οι αμυντικές μετοχές υποχώρησαν μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε η κίνηση της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ να καταλάβει τη Μόσχα, παρότι αποτυχημένη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρή πτώση 0,1%, διευρύοντας τις απώλειές του για έκτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Oι μετοχές των κορυφαίων αμυντικών εταιρειών της Ευρώπης, Leonardo, Saab και Rheinmetall, υποχώρησαν περισσότερο από 4% υπό το βάρος του δείκτη αεροναυπηγικής και άμυνας, που υποχώρησε περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα. 

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι προφανώς traders να προεξοφλούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τερματιστεί νωρίτερα και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο οι αμυντικές επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση», αναφέρει η Σάντι Κέλεμεν, επικεφαλής επενδύσεων της M&G Wealth & me. 

Oι μετοχές ενέργειας ενισχύθηκαν 0,8% χάρη στη σταθερότητα των τιμών πετρελαίου παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Ρωσία. 

Ο κλάδος υγείας υποχώρησε 1,1% ασκώντας έντονες πιέσεις στον πανευρωπαϊκό STOXX 600 εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας από τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια τριμήνου, μετά τις τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,1% μετά την έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo για κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος το οποίο επιδεινώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο. 

Η Siemens Energy υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησής της καθώς προβλήματα έχουν πλήξει το τμήμα ανεμογεννητριών. 

Στα υπόλοιπα χρηματιστηριακά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 7.184,35 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,1% της αξίας του και έκλεισε στις 7.453,58 μονάδες, διατηρώντας το αρνητικό πρόσημο για έκτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης MIB και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισαν με μικρά κέρδη 0,1%. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News