Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ευρώ

Ομόλογα: Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ευρώ

Καθοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα εξασθενημένα στοιχεία για τη γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα ενέτειναν τις αμφιβολίες για την ευρωστία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,31%, από τη στιγμή ο δείκτης του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε περισσότερο του αναμενομένου τον Ιούνιο. Στη διετία, η απόδοση περιορίστηκε λιγότερο, κατά 2,5 μονάδες βάσης, στο 3,14%.  

Το spread μεταξύ διετούς και 10ετούς περιορίστηκε στις -85 μονάδες βάσης, στην πιο μεγάλη αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων από το Σεπτέμβριο του 1992. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν συγκεντρωθεί στη Σίντρα της Πορτογαλίας, κοντά στη Λισαβώνα, από σήμερα Δευτέρα για το ετήσιο φόρουμ της κεντρικής τράπεζας, όπου θα συζητήσουν σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής. «Οι αγορές θα εστιάσουν ξανά στα μακροοικονομικά στοιχεία και στην καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας καθώς η απόπειρα πραξικοπήματος στην Ρωσία από την ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ αποδείχθηκε πολύ μικρής διάρκειας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Rainer Guntermann, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. 

Tο βασικό στοιχείο αυτής της εβδομάδας θα είναι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης για το μήνα Ιούνιο που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 4,5 μονάδες βάσης στο 3,94%, μετά την αποκλιμάκωση των 13 μονάδων βάσης της Παρασκευής. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών παρέμεινε σταθερό στις 162 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε περαιτέρω στο 3,54% με το spread στις 121 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,34%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 88 εκατ.ευρώ.   

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, οι οποίες πλέον περιμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία. 

   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News