Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Μετεκλογικό sell off – Πού οφείλεται, ποιες οι προοπτικές

ΧΑ: Μετεκλογικό sell off – Πού οφείλεται, ποιες οι προοπτικές

Η ώρα της διόρθωσης των υπερκερδών που σημειώθηκαν μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση ήρθε την επομένη των δεύτερων εκλογών και ενώ πολλοί ανέμεναν νέα άνοδο μετά την εξασφάλιση κυβερνητικής πλειοψηφίας που υπόσχεται σταθερότητα. Εν μέσω καταιγισμού θετικών εκθέσεων που βλέπουν θετικά τις οικονομικές προοπτικές της χώρα, φάνηκε ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει το χθεσινό αποτέλεσμα και ενήργησε κατά τη γνωστή χρηματιστηριακή ρήση «αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση». 

Εξάλλου, επιβαρυντικά λειτούργησε η αποκοπή μερισμάτων, όπως της Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Elvalhalcor, ενώ το κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές δεν βοήθησε την κατάσταση. Συγκεκριμένα, μεικτά είναι τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και στη Wall Street, μετά από μια εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και τρεις μήνες.

Πίσω στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.233,74 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,76%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.231,03 μονάδες (- 2,97%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 144,40 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 46.178.240 μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3% στις 953,14 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εκλογές της 21η Μαΐου το ΧΑ είχε υπεραποδώσει κατά 12%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε κινηθεί από τις 1.085 μονάδες, στα τέλη Απριλίου έως τα επίπεδα των 1.280 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 17%, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια ισχυρή διορθωτική υποχώρηση.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 2,06 δισ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,70%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,31%.  Με απώλειες έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-8,29%), της Elvalhalcor (-5,76%), της Ελλάκτωρ (-4,59%), της Alpha Bank (-4,43%) και της Aegean (-4,43%).

Πτώση κατέγραψαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του πετρελαίου (-6,73%), της Υγείας (-5,52%) και των Πρώτων Υλών (-4,20%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpah Bank και η Πειραιώς διακινώντας 18.966.800 και 8.572.068 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 28,07 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 22,97 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι προοπτικές για το ΧΑ συνεχίζουν να διαγράφονται θετικές, όπως επιβεβαιώνει η Eurobank Equities, η οποία επισημαίνει ότι το investment case των ελληνικών μετοχών δεν έχει υπάρξει πιο ξεκάθαρο τα τελευταία 17 χρόνια, μετά τις χθεσινές εκλογές, εκτιμώντας ότι η σαρωτική νίκη και η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει ένα σαφές μονοπάτι για την επανατιμολόγηση (re-rating) του χρηματιστηρίου. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής μιλούν για ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για μεταρρυθμίσεις, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει τώρα την αναγκαία πολιτική εντολή να εφαρμόσει την ατζέντα της στην επόμενη 4ετία.

Στις τράπεζες, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, εκείνες με τις χαμηλότερες αποτιμήσεις, δηλαδή οι Alpha και Πειραιώς, παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα με αρκετά περιθώρια να κλείσουν το discount έναντι των ανταγωνιστών τους. Τα top picks τους είναι μετοχές με υψηλή ορατότητα στα αποτελέσματα και επιστροφές κεφαλαίου (ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos) σε συνδυασμό με μετοχές υψηλότερου beta και χαμηλών αποτιμήσεων, όπως οι ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (credit positive), χαρακτηρίζει ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s, την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όπως εξηγεί, μία ακόμα 4ετία του Κυριάκου Μητσοτάκη  διασφαλίζει τη συνέχεια στην οικονομία και στη δημοσιονομική πολιτική.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το moneyreview.gr, και η S&P Global Ratings θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών εκμηδενίζει τον κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου και δίνει στην νέα κυβέρνηση τη δυνατότητα να συνεχίσει τις φιλικές για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις της.

Μια ακόμα θετική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήρθε από την Axia, όπου επισημαίνεται ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποφέρει αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν τις μέσες επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας, η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα σύντομα, πιθανότατα έως το 4ο τρίμηνο του 2023, καθώς ήδη βρίσκεται ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS. Άλλωστε, τα ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει το καθεστώς investment grade, με την απόδοση του 10ετούς να παρουσιάζει σημαντική πτώση και να συγκρίνεται με τα ομόλογα χωρών που ήδη βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Credit positive οι εκλογές – Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση χρέους

Eurobank Equities για ΧΑ: Το πιο ξεκάθαρο investment case εδώ και 17 χρόνια

Axia: Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα – Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News