Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 14:09
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διευρυμένη διόρθωση με τραπεζική βουτιά

Κατοχύρωση κερδών με αυξημένο τζίρο. Ισχυρές απώλειες στις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διευρυμένη διόρθωση με τραπεζική βουτιά

Ισχυρή υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών και ενήργησε κατά τη γνωστή χρηματιστηριακή ρήση «αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση». 

Οι επενδυτές επεκτείνουν -με πιο πολύ ένταση- την κατοχύρωση κερδών της περασμένης εβδομάδας, εξαργυρώνοντας το ράλι που είχε προκαλέσει το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Εξάλλου, επιβαρυντικά λειτουργεί η αποκοπή μερισμάτων, όπως της Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Elvalhalcor.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.238 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,41% με την αξία των συναλλαγών ενισχυμένη πάνω από τα 71 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικές δείκτης πρωταγωνιστεί στις απώλειες με πτώση 3,5% στις 948,5 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται όλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil άνω του 6%, ενώ ακολουθούν Alpha Bank, Πειραιώς, Εlvalhalcor και Ελλάκτωρ με απώλειες περί του 4%. Ακολουθούν με πτώση άνω του 3% οι μετοχές των ΔΕΗ, Eurobank, Aegean, Βιοχάλκο, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

Ωστόσο, οι προοπτικές για ΧΑ συνεχίζουν να διαγράφονται θετικές, όπως επιβεβαιώνει η Eurobank Equities, η οποία επισημαίνει ότι το investment case των ελληνικών μετοχών δεν έχει υπάρξει πιο ξεκάθαρο τα τελευταία 17 χρόνια, μετά τις χθεσινές εκλογές, εκτιμώντας ότι η σαρωτική νίκη και η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει ένα σαφές μονοπάτι για την επανατιμολόγηση (re-rating) του χρηματιστηρίου. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής μιλούν για ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για μεταρρυθμίσεις, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει τώρα την αναγκαία πολιτική εντολή να εφαρμόσει την ατζέντα της στην επόμενη 4ετία.

Στις τράπεζες, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, εκείνες με τις χαμηλότερες αποτιμήσεις, δηλαδή οι Alpha και Πειραιώς, παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα με αρκετά περιθώρια να κλείσουν το discount έναντι των ανταγωνιστών τους. Τα top picks τους είναι μετοχές με υψηλή ορατότητα στα αποτελέσματα και επιστροφές κεφαλαίου (ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos) σε συνδυασμό με μετοχές υψηλότερου beta και χαμηλών αποτιμήσεων, όπως οι ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς.

Μια ακόμα θετική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έρχεται από την Axia, οι προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποφέρει αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν τις μέσες επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας, η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, καθώς έχει θετικούς καταλύτες, όπως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τις αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, τον ισχυρότερο χρηματοοικονομικό τομέα και την πλεονεκτική θέση συγκεκριμένων τομέων, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Axia εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα σύντομα, πιθανότατα έως το 4ο τρίμηνο του 2023, καθώς ήδη βρίσκεται ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS. Άλλωστε, τα ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει το καθεστώς investment grade, με την απόδοση του 10ετούς να παρουσιάζει σημαντική πτώση και να συγκρίνεται με τα ομόλογα χωρών που ήδη βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα.

Την ίδια ώρα, ήπια πτωτικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η απότομη πτώση των χρηματοπιστωτικών μετοχών υαντιστάθμισε τα κέρδη του ενεργειακού κλάδου εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική σταθερότητα στη Ρωσία, κορυφαία χώρα παραγωγής πετρελαίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Credit positive οι εκλογές – Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση χρέους

Eurobank Equities για ΧΑ: Το πιο ξεκάθαρο investment case εδώ και 17 χρόνια

Axia: Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα – Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News