Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Μετεκλογική πτώση στο ΧΑ – Βαρίδι στην αισιοδοξία τα μερίσματα

Η αγορά είχε προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Η σημερινή υποχώρηση οφείλεται και στην αποκοπή μερισμάτων.

Μετεκλογική πτώση στο ΧΑ – Βαρίδι στην αισιοδοξία τα μερίσματα

Η αγορά είχε προεξοφλήσει την ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές και τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης, όπως φαίνεται στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου οι πωλητές έχουν προβάδισμα συνεχίζοντας τη διορθωτική τάση της περασμένης εβδομάδας που έκλεισε με απώλειες 0,69%. Σε σημαντικό βαθμό η υποχώρηση της αγοράς οφείλεται και στην αποκοπή μερισμάτων, όπως της Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Elvalhalcor. Υπενθυμίζεται ότι το ΧΑ είχε «τρέξει» με ράλι 12% μετά τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαϊου.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.262,5 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,50% με την αξία των συναλλαγών στα 16,6 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,55%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+0,83%) και της Μυτιληναίος (+0,73%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (-4,61%), της Elvalhacor (-2,20%) και της Coca Cola HBC (-1,82%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+0,64%) και της Υγείας (+0,52%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Πετρελαίου (-3,51%) και των Τροφίμων (-1,79%).

Πάντως, η Eurobank Equities επισημαίνει ότι το investment case των ελληνικών μετοχών δεν έχει υπάρξει πιο ξεκάθαρο τα τελευταία 17 χρόνια, μετά τις χθεσινές εκλογές, εκτιμώντας ότι η σαρωτική νίκη και η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει ένα σαφές μονοπάτι για την επανατιμολόγηση (re-rating) του χρηματιστηρίου. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής μιλούν για ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για μεταρρυθμίσεις, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει τώρα την αναγκαία πολιτική εντολή να εφαρμόσει την ατζέντα της στην επόμενη 4ετία.

Στις τράπεζες, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, εκείνες με τις χαμηλότερες αποτιμήσεις, δηλαδή οι Alpha και Πειραιώς, παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα με αρκετά περιθώρια να κλείσουν το discount έναντι των ανταγωνιστών τους. Τα top picks τους είναι μετοχές με υψηλή ορατότητα στα αποτελέσματα και επιστροφές κεφαλαίου (ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos) σε συνδυασμό με μετοχές υψηλότερου beta και χαμηλών αποτιμήσεων, όπως οι ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς.

Μια ακόμα θετική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έρχεται από την Axia, οι προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποφέρει αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν τις μέσες επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας, η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, καθώς έχει θετικούς καταλύτες, όπως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τις αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, τον ισχυρότερο χρηματοοικονομικό τομέα και την πλεονεκτική θέση συγκεκριμένων τομέων, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Axia εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα σύντομα, πιθανότατα έως το 4ο τρίμηνο του 2023, καθώς ήδη βρίσκεται ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS. Άλλωστε, τα ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει το καθεστώς investment grade, με την απόδοση του 10ετούς να παρουσιάζει σημαντική πτώση και να συγκρίνεται με τα ομόλογα χωρών που ήδη βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα.

Την ίδια ώρα, πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς η απότομη πτώση των χρηματοπιστωτικών μετοχών υπεραντιστάθμισε τα κέρδη του ενεργειακού κλάδου εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική σταθερότητα στη Ρωσία, κορυφαία χώρα παραγωγής πετρελαίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank Equities για ΧΑ: Το πιο ξεκάθαρο investment case εδώ και 17 χρόνια

Axia: Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα – Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέες απώλειες με φόντο την κρίση στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News