Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 10:23
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Ανεβαίνουν οι τιμές μετά την ανταρσία Πριγκόζιν

Φυσικό αέριο: Ανεβαίνουν οι τιμές μετά την ανταρσία Πριγκόζιν

Άνοδο της τάξης του 11% καταγράφουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, αντανακλώντας τις ανησυχίες των traders για την επίδραση της σύντομης ανταρσίας της Wagner στον ενεργειακό εφοδιασμό του μπλοκ.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Ιουλίου στο TTF της Ολλανδίας, που αποτελεί βαρόμετρο για την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, ανεβαίνουν κατά τουλάχιστον 11% αυτή την ώρα, αγγίζοντας περίπου τα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ήδη από την αρχή του μήνα οι τιμές είχαν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα εξαιτίας διάφορων blackouts που σημειώθηκαν στην Ευρώπη, αλλά και της γενικότερης αβεβαιότητας σχετικά με τον εφοδιασμό. Τελικά, η βραχύχρονη ανταρσία του επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, έδωσε περαιτέρω ώθηση στις τιμές.

«Το γεωπολιτικό ρίσκο είναι τώρα σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το επίπεδο πριν αυτό το σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης φυσικού αερίου στην ICIS. «Η αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες εντός της ίδιας της Ρωσίας – και όχι τόσο στην Ουκρανία – είναι πιθανό να σπρώξει τις αγορές υψηλότερα τη Δευτέρα», προσέθεσε ο ίδιος,  σύμφωνα με το Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι η Ευρώπη έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, εξακολουθεί να δέχεται τεράστιες ποσότητες ρωσικού LNG.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόσο θα πωλείται για τον μήνα Ιούλιο το ηλεκτρικό ρεύμα;

Φυσικό αέριο: Η απειλή μιας νέας ενεργειακής κρίσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Κλείνει το μεγαλύτερο κοίτασμα της Ευρώπης – Άλμα 24% στις τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News