Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 20:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 2,9% στην χειρότερη εβδομάδα τριμήνου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 2,9% στην χειρότερη εβδομάδα τριμήνου

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση στο τέλος μίας εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας οι κεντρικές τράπεζες έστειλαν το μήνυμα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Siemens Energy βούλιαξε καθώς απέσυρε τις προοπτικές για την ετήσια κερδοφορία της. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,3% από τη στιγμή που τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη αυτό το μήνα και η μεταποίηση επιδεινώθηκε περαιτέρω. 

Ο δείκτης απώλεσε 2,9% της αξίας του σε εβδομαδιαία βάση, καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση σε διάρκεια τριών μηνών. «Η αύξηση από την Τράπεζα της Αγγλίας ήταν αναμενομένη, ωστόσο το μέγεθος των 50 μονάδων βάσης ήταν αυτό που ξάφνιασε», αναφέρει ο Πολ Ντάνις της RBC Brewin Dolhpin.  

O δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 1%, παρασύροντας σε πτώση και άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης, καθώς η μετοχή της Siemens Energy υποχώρησε κατά 37,3%. Ο γερμανικός κολοσσός προειδοποίησε ότι τα προβλήματα στη μονάδα ανεμογεννητριών Siemens Gamesa θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητά για χρόνια. 

Ο κλάδος βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών υποχώρησε για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας στην εβδομάδα απώλειες 7,9%. Πρόκειται για τον κλάδο με την χειρότερη επίδοση μέσα στην εβδομάδα. 

Από τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,55% στις 7.163,42 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,54% στις 7.461,87 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,73% στις 27.209,66 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,06% στις 9.265,80. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News