Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη αναστροφή καμπύλης από το 1992 στις γερμανικές αποδόσεις

Ομόλογα: Η μεγαλύτερη αναστροφή καμπύλης από το 1992 στις γερμανικές αποδόσεις

Πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς τα νέα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα πυροδότησαν ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας και δημιούργησαν προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην έχει τελικά το περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκια πολύ περισσότερο. 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη περιήλθε σε τέλμα αυτό το μήνα, καθώς η κατάσταση της μεταποίησης επιδεινώθηκε, την ώρα που ο τομέας υπηρεσιών παρουσίασε οριακή μόλις ανάπτυξη. Οι δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης – Γερμανία και Γαλλία – παρουσίασαν κάμψη της δραστηριότητας στον κλάδο υπηρεσιών και περαιτέρω επιδείνωση της μεταποίησης.

Αυτό οδηγει την ΕΚΤ στο δίλημμα εάν θα πρέπει να συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό την ώρα που η οικονομία επιβραδύνεται ολοένα και περισσότερο.  

Η απόδοση του γερμανικού διετούς μειώθηκε 11 μονάδες βάσης, στο 3,16%, ενώ του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,34% με πτώση 14 μονάδων βάσης, που σημαίνει ότι η διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο τίτλων σηματοδοτεί την πιο ανεστραμμένη καμπύλη από το Σεπτέμβριο του 1992. 

Μία ανεστραμμένη καμπύλη αποτελεί συνήθως αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής ύφεσης, που σημαίνει ότι οι αγορές προεξοφλούν γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες σε ξαφνική αλλαγή πολιτικής και σε μείωση των επιτοκίων, όπως απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης. 

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% φέτος. Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στέλνοντας το μήνυμα ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να περιοριστεί. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε 14 μονάδες βάσης στο 3,98% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διαμορφώνεται στις 163 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία περιορίστηκε στο 3,56%, με το spread στις 118 μονάδες βάσης, ενώ στην πεντατία κινήθηκε στο 3,33%. 

   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News