Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 11:24
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική άνοδος με το βλέμμα στις κάλπες

Συγκρατημένη άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική άνοδος με το βλέμμα στις κάλπες

Συγκρατημένη άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπιας καθοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Οι επενδυτές 

Την προεκλογική εβδομάδα που μας πέρασε παρατηρήθηκε νευρικότητα και διάθεση κατοχύρωσης κερδών στο ΧΑ, περιορισμένης πάντως έκτασης, ενώ με το πέρας των εκλογών -εάν επιτευχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και εξασφαλιστεί η συνέχεια των οικονομικών πολιτικών- αναμένεται η περαιτέρω ανοδική πορεία με τα κεφάλαια εγχώριων αλλά και ξένων αγοραστών. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, εξάλλου, μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα περίπου ενός μήνα από τώρα θα αντιστρέψει το θετικό momentum που καταγράφεται από τις εκλογές του Μαΐου και μετά στις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα οδεύει προς τις εκλογές με τα ομόλογά της να πλησιάζουν τα επίπεδα που απολαμβάνουν οι καλύτερες σε κόστος δανεισμού χώρες της περιφέρειας, όπως είναι η Ισπανία, διαπιστώνει το Reuters. Μάλιστα, εκτιμά ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ισπανικών θα μπορούσε ακόμα και να εκμηδενιστεί.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.268,7 μονάδες με άνοδο 0,45% και με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 8,26 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (+1,69%), της Πειραιώς (+1,30%) και του ΟΛΠ (+1,23%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-0,86%), της ΕΥΔΑΠ (-0,60%) και της Τιτάν (-0,47%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+2,04%) και του Πετρελαίου (+1,69%). Ο τραπεζικός δείκτης, που έκλεισε χθες με σημαντικές απώλειες, ανακάμπτει σήμερα με κέρδη άνω του 1%.

Την ίδια ώρα, με απώλειες κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, στο τέλος μιας εβδομάδας που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον λόγω των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και των δηλώσεων ότι τα υψηλά επιτόκια μπορεί να παραμείνουν για περισσότερο διάστημα απ΄ ότι υπολογιζόταν. Οι επενδυτές αξιολογούν τις νέες επιθετικές κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το θαύμα των ελληνικών ομολόγων – Πώς το εξηγούν BofA, Goldman Sachs και Danske Bank

Bloomberg: Τι θέλουν οι αγορές από την Ελλάδα και το σενάριο καταστροφής

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πέμπτη μέρα απωλειών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News