Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 10:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πέμπτη μέρα απωλειών

Βουτιά για τη Siemens Energy. Οι διεθνείς αγορές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον περασμένο Μάρτιο

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πέμπτη μέρα απωλειών

Με απώλειες κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, στο τέλος μιας εβδομάδας που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον λόγω των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και των δηλώσεων ότι τα υψηλά επιτόκια μπορεί να παραμείνουν για περισσότερο διάστημα απ΄ ότι υπολογιζόταν. Οι επενδυτές αξιολογούν τις νέες επιθετικές κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές της Siemens Energy σημειώνουν βουτιά περίπου 30% μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις για τα ετήσια κέρδη της. Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει εξοπλισμό και υπηρεσίες στον τομέα της ενέργειας, προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος των προβλημάτων στη μονάδα ανεμογεννητριών Siemens Gamesa θα είναι αισθητός για χρόνια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι διεθνείς αγορές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον περασμένο Μάρτιο. Αντανακλώντας την ανησυχία ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση, οι επενδυτές απέσυραν 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια την εβδομάδα μέχρι την Τετάρτη και προσέθεσαν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερα σε περίπτωση ύφεσης. 

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,31% και κινείται στις 453,2 μονάδες. 

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,98% στις 15.831,5 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,76% στις 7.149 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,67% στις 7.452,5 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,92%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News