Business & Finance Πέμπτη 22/06/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κλείνουν πτωτικά στον απόηχο της μεγάλης επιτοκιακής αύξησης από την BoE

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κλείνουν πτωτικά στον απόηχο της μεγάλης επιτοκιακής αύξησης από την BoE

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν χαμηλότερα την Πέμπτη, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας επέλεξε μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 έκλεισε 0,5% χαμηλότερα, περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες άνω του 1%. Οι τράπεζες σημείωσαν πτώση 2%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποχώρησαν κατά 1,4%. Ο δείκτης έχει σημειώσει πτώση και στις τέσσερις συνεδριάσεις μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ενέκρινε με ψήφους 7-2 την αύξηση του τραπεζικού επιτοκίου στο 5% για να αντιμετωπιστεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αναλυτές ήταν διχασμένοι ως προς το αν η BoE θα αυξήσει κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, αν και η πλειοψηφία τάσσονταν υπέρ της πρώτης.

Ο δείκτης FTSE 100 μεταβλήθηκε ελάχιστα. Η στερλίνα παρέμεινε αρχικά αμετάβλητη έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ, προτού υποχωρήσει έναντι και των δύο νομισμάτων. Οι αποδόσεις των διετών βρετανικών ομολόγων ωθήθηκαν 2 μονάδες βάσης υψηλότερα, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης.

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

% μεταβολή

FTSE 100

7502,03

-57,15

-0,76

DAX

15988,16

-34,97

-0,22

CAC 40 Index

7203,28

-57,69

-0,79

FTSE MIB

27410,08

-199,29

-0,72

IBEX 35 Idx

9364,7

-71,7

-0,76

Αυτό συνέβη αφού η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, την πέμπτη συνεχόμενη αύξησή του. Ο Thomas Jordan, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, δήλωσε στο CNBC ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι ακόμη αρκετά σφιχτή ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών τα επόμενα χρόνια.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell προέβλεψε την Τετάρτη περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, λέγοντας ότι «η διαδικασία επιστροφής στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της».

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην FOMC αναμένουν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξήσουμε κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε ο Powell σε σημειώσεις που είχε προετοιμάσει για την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη. 

Ο Mobeen Tahir, διευθυντής μακροοικονομικής έρευνας και τακτικών λύσεων στην WisdomTree, δήλωσε ότι η επιφυλακτικότητα οδηγεί τους επενδυτές σε θεματικές επενδύσεις σε μετοχές, καθώς τοποθετούνται για την αβεβαιότητα.

«Επιδιώκουν να προσθέσουν περισσότερο ρίσκο, αλλά το κάνουν πολύ επιλεκτικά», δήλωσε στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC.

«Είναι προσεκτικοί. Δεν έχουν ξεχάσει την ανάγκη να αντισταθμίσουν τους κινδύνους και να συνεχίσουν να αναζητούν ισχυρά βασικά ανοίγματα… που μπορούν να αντέξουν σε όλα τα είδη των συνθηκών της αγοράς. Αλλά από άποψη τακτικής και στρατηγικής αναζητούν να προσθέσουν ρίσκο με θέματα που είναι καυτά αυτή τη στιγμή, και η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από αυτά», σημείωσε.

Οι αμερικανικές μετοχές, όπως και οι μετοχές Ασίας-Ειρηνικού, παρουσίασαν μεικτή εικόνα την Πέμπτη.

Moneyriew.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News