Business & Finance Πέμπτη 22/06/2023, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Οι διεθνείς πιέσεις λυγίζουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά άνοιξε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή ανάκαμψη από τη διήμερη διόρθωση, εν μέσω σημαντικών απωλειών στις ευρωαγορές

Οι διεθνείς πιέσεις λυγίζουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά άνοιξε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή ανάκαμψη από τη διήμερη διόρθωση, εν μέσω σημαντικής πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών στη σκιά των δηλώσεων από Fed και ΕΚΤ για νέες αυξήσεις επιτοκίων επαναφέροντας τις ανησυχίες για ύφεση.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.266,25 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,49% με την αξία των συναλλαγών στα 9,40 εκατ. ευρώ. Σημαντικές απώλειες καταγράφει και ο τραπεζικός δείκτης στο 1,2%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+0,61%) και της Motor Oil (+0,48%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-2,05%), της Πειραιώς (-1,77%) και της Eurobank (-1,57%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+0,55%) και του Πετρελαίου (+0,37%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-1,16%) και των Ταξιδιών (-0,99%). Ανοδικά κινούνται 22 μετοχές, 37 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Στήριγμα στην αγορά, πάντως, αποτελούν οι επιχειρηματικές εξελίξεις με το deal της Ideal Holdings με τα Attica stores, την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη συγχώνευση της Attica group και της ΑΝΕΚ, ενώ η Mytilineos παρουσίασε την Avokado, μια νέα startup η οποία παρέχει ενεργειακές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Παρότι οι επενδυτές εμφανίζονται ήσυχοι για το αποτέλεσμα των εκλογών, έχοντας προεξοφλήσει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστοι από το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές διευρύνουν τις απώλειές τους για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση σήμερα Πέμπτη στη σκιά των δηλώσεων του Jerome Powell για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και εν αναμονή της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας όπου αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 καταγράφει πτώση άνω του 1%, οδεύοντας για την πιο παρατεταμένη περίοδο πτώσης από πέρυσι το Δεκέμβριο. 

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί σε ποσοστό σχεδόν 1% στις 15.870 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,43% στις 7.157,3 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει επίσης 1,28% στις 7.460 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 1,55%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Μπαίνει στην τεχνολογία με startup τεχνητής νοημοσύνης

Ευρωπαϊκές μετοχές: Προς το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί στη διάρκεια του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News