Business & Finance Πέμπτη 22/06/2023, 10:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Προς το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί στη διάρκεια του 2023

Ευρωπαϊκές μετοχές: Προς το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί στη διάρκεια του 2023

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διεύρυναν τις απώλειές τους για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση σήμερα Πέμπτη, εν αναμονή της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας όπου αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 καταγράφει πτώση άνω του 1%, οδεύοντας για την πιο παρατεταμένη περίοδο πτώσης από πέρυσι το Δεκέμβριο. Τράπεζες, real estate και όμιλοι εξόρυξης μετάλλων είναι μεταξύ των κλάδων που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις μαζί με την τεχνολογία. Οι πιο «αμυντικοί» κλάδοι, όπως τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθών, αντιστάθηκαν στις πιέσεις και κινήθηκαν ανοδικά. 

Η Electrolux υποχώρησε στην είδηση του Bloomberg ότι η Midea Group αποσύρθηκε από την προσπάθεια να αγοράσει την εταιρεία από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι η σουηδική κατασκευάστρια οικιακών συσκευών δεν είναι θετική σε μία τέτοια συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων την Τετάρτη αφότου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, ενώ το κλίμα βάρυναν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που έδειξαν ότι παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενομένου για τέταρτο διαδοχικό μήνα. 

«Αρχίζουμε να βλέπουμε τις ανησυχίες για ύφεση να επιστρέφουν με τους επενδυτές να στρέφονται ξανά στους αμυντικούς τομείς και στις μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης. Το μήνυμα από τον Πάουελ δεν είναι διαφορετικό από αυτό που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, η Fed θα πρέπει να συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις και ότι η αγορά δεν πρέπει να περιμένει μείωση των επιτοκίων πριν από το 2024. Όλο αυτό το σκηνικό επαναφέρει την πιθανότητα ύφεσης στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους», αναφέρει ο Alberto Tocchio, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Kairos Partners. 

UK Stocks Lag Other Major Indexes This Year | Recessionary fears, higher rates and lower commodities are a drag on UK shares
 
 

Oι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης και την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας σήμερα με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει απώλειες κοντά στο 1%. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποτελούν πονοκέφαλο για την Τράπεζα της Αγγλίας επαναφέροντας στο προσκήνιο ακόμη και την προοπτική μίας επιτοκιακής αύξησης των 50 μονάδων βάσης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Βρετανία: Ξανά υψηλά ο πληθωρισμός τον Μάιο – Η επόμενη κίνηση στα επιτόκια

Βρετανία: Κρίσιμες οι επόμενες 30 ώρες για την άνοδο των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News