Business & Finance Τετάρτη 21/06/2023, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε «τεντωμένο σχοινί» εν μέσω ανησυχιών για νέες επιτοκιακές αυξήσεις

Ομόλογα: Σε «τεντωμένο σχοινί» εν μέσω ανησυχιών για νέες επιτοκιακές αυξήσεις

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ καθώς οι επενδυτές εστίασαν στη μάχη των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού. 

Οι αποδόσεις σημείωσαν άνοδο από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε μιλώντας στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Εν συνεχεία όμως περιόρισαν την άνοδο, όσο ο Πάουελ μιλούσε στη Γερουσία. 

Οι συναλλασσόμενοι περιμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ανεβάζοντας το εύρος διακύμανσης του επιτοκίου της στο 5,25% έως 5,5%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε με άνοδο δύο μονάδων βάσης, στο 2,43%, περίπου στα επίπεδα που βρισκόταν όταν άρχισε  η ομιλία του Πάουελ. 

Η απόδοση του διετούς άγγιξε προς στιγμή νέα υψηλά καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν πλέον ότι η ΕΚΤ θα κορυφώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αφορμή για την αναθέρμανση των συζητήσεων σχετικά με τις επιτοκιακές αυξήσεις έδωσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, τα οποία έδειξαν ότι το Μάιο παρέμεινε στο 8,7% τη στιγμή που αναλυτές τον έβλεπαν στο 8,4%. 

Στη γερμανική διετία η απόδοση ξέφυγε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου στο 3,23% για να κλείσει όμως λίγο χαμηλότερα στο 3,18%. 

Στις 9 Μαρτίου, η απόδοση του διετούς είχε εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 στο 3,38%. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία σημαίνουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει το επιτόκιό της ενδεχομένως και κατά 50 μονάδες βάσης στην αυριανή συνεδρίαση από το σημερινό 4,5% με αναλυτές να το βλέπουν να κορυφώνεται στο 6% έως τα τέλη του έτους. 

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, είπε ότι θα ήταν λάθος να σταματήσει η ΕΚΤ τις επιτοκιακές αυξήσεις υπερβολικά νωρίς. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, από την πλευρά του έδωσε έμφαση στη διάρκεια των υψηλών επιτοκίων παρά στις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα είναι «περιορισμένες». 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκλεισε με άνοδο τριών μονάδων βάσης, στο 4,05% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διαμορφώνεται στις 160 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,72% με το spread στις 129 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,45%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα 176 εκατ.ευρώ μετά την επανέκδοση του τίτλου λήξης 2042. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News