Business & Finance Τετάρτη 21/06/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Oι μετοχές τεχνολογίας καθοδήγησαν την πτώση στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών μετά τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ. Σε πτώση και ο κλάδος του real estate καθώς η προοπτική νέων επιτοκιακών αυξήσεων δημιουργεί νέες ανησυχίες για αύξηση του κόστους δανεισμού στην αγορά στέγης από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία δεν έδειξαν καμία αποκλιμάκωση το Μάιο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,5%, διευρύνοντας τις απώλειές του για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Ο πρόέδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας, είπε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει ακόμη πολλή δρόμο μπροστά της και παρά την πρόσφατη παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις, οι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω. 

Οι ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν 1,6%. Ο πληθωρισμός στη Βρετανία παρέμεινε σταθερός στο 8,7%, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν ότι θα αποκλιμακωνόταν στο 8,4%, εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας, οπότε αναμένεται να προχωρήσει στη 13η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων. 

«Λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά από ανοδικές εκπλήξεις στα στοιχεία που δείχνουν επίμονα υψηλό πληθωρισμό και εντυπωσιακά μεγάλη αύξηση των μισθών, βλέπουμε τους κινδύνους να αυξάνονται, με την Τράπεζα της Αγγλίας να είναι πλέον πιθανό να συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις και μετά τη συνεδρίαση του Αυγούστου», αναφέρει η Άννα Τιτάρεβα, οικονομολόγος της UBS.  

Tα στοιχεία αυτά αποτελούν μία σαφή υπενθύμιση ότι η μάχη κατά του πληθωρισού δεν έχει ακόμη τελειώσει από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη με την απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι και το πιο ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις, να αγγίζει προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. 

Ο υψηλός πληθωρισμός απαιτεί μία παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων εν μέρει λόγω της ιδιαίτερα ανθεκτικής αγοράς εργασίας, όπως προειδοποίησαν αξιωματούχοι της ΕΚΤ. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι μετοχές του real estate σημείωσαν πτώση 1,6%, ενώ και οι μετοχές των εταιρειών logistics υποχώρησαν από τη στιγμή που η αμερικανική FedEx ανακοίνωσε μειωμένα τριμηνιαία κέρδη. 

Ο δείκτης STOXX 600 παρουσιάζει μέχρι στιγμής τον Ιούνιο κέρδη 1,2%, χάνοντας μέρος της κεκτημένης του ταχύτητας από το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Από τους επιμέρους δείκτες, o FTSE 100 στο Λονδίνο περιόρισε τις αρχικές του απώλειες και υποχώρησε κατά 0,13% στις 7.559,18 μονάδες. Ο γερμανικός DAX έχασε 0,55% αξίας του κλείνοντας στις 16.023 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,46% στις 7.260 μονάδες. 

Στην ευρωπεριφέρεια, ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε 0,12% και στην Ισπανία ο IBEX έχασε μόλις 0,04%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News