Business & Finance Τρίτη 20/06/2023, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις – Στροφή στο ασφαλές ενεργητικό

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις – Στροφή στο ασφαλές ενεργητικό

Σε αποκλιμάκωση γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, αντιδρώντας στη μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των τιμών παραγωγού στη Γερμανία και στις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Επίσης, η οριακή μείωση των επιτοκίων στην Κίνα, η οποία θεωρείται απίθανο να προσφέρει σταθερή ώθηση στην ανάπτυξη, άσκησαν πιέσεις στις μετοχές και έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους.

Η απόδοση του διετούς γερμανικού υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 3,16%. Μεγαλύτερη ήταν η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων, καθώς οι επενδυτές είναι πλέον βέβαιοι ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία.

Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία αποκλιμακώθηκε 12 μονάδες βάσης, στο 2,40%. Το spread μεταξύ 10ετών και διετών γερμανικών άγγιξε τις -76,4 μονάδες, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αντιστροφή καμπύλης από τις 10 Μαρτίου, όταν άρχισαν οι ανησυχίες για την τραπεζική κρίση.

«Σήμερα το πρωί είδαμε μία μικρή ανάκαμψη στις τιμές των κρατικών ομολόγων», ανέφερε ο Κριστόφ Ρίγκερ, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. Τα στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού για αγαθά και υπηρεσίες μειώθηκαν 1,4% το Μάιο συγκριτικά με τον Απρίλιο, καταγράφοντας πολύ μεγαλύτερη πτώση από 0,7% που περίμεναν οικονομολόγοι.   

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 10 μονάδες βάσης, στο 4,03% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διευρύνεται στις 162 μονάδες βάσης, αφού είχε υποχωρήσει κάτω από τις 150 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Αντίστοιχο το κλίμα και στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,71% και του πενταετούς στο 3,43%. Το spread διαμορφώθηκε στις 131 μονάδες βάσης και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 56 εκατ.ευρώ.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News