Business & Finance Τρίτη 20/06/2023, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Νέες τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ασθενή πτώση άνοιξε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών

Νέες τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ασθενή πτώση άνοιξε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μια μέρα μετά τη διόρθωση με χαμηλό τζίρο κατά 0,71% που σημειώθηκε χθες. Το διεθνές κλίμα εξακολουθεί να μην δίνει στηρίγματα, ενώ οι συναλλαγές από το εξωτερικό αναμένονται αυξημένες καθώς ξανανοίγει σήμερα η Wall Street μετά τη χθεσινή αργία για την ημέρα κατάργησης της δουλείας. 

Παρά τις προβλέψεις των διεθνών οίκων για τις θετικές προοπτικές του ΧΑ, οι επενδυτές αναμένουν να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές προκειμένου να συνεχίσουν να τοποθετούνται. Ως εκ τούτου, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα οι συναλλαγές αναμένονται σε στενό εύρος και με ελαφρώς πτωτικές τάσεις. Στο επίκεντρο της διορθωτικής τάσης βρίσκεται σήμερα εκ νέου ο τραπεζικός τομέας με τον σχετικό δείκτη να κινδυνεύει να υποχωρήσει από τις 1.000 μονάδες. Τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα και στο ομόλογο της Alpha Bank, μέσω του οποίου η τράπεζα σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Οι αρχικές εκτιμήσεις για την απόδοση διαμορφώνονται στην περιοχή του 7,25%.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.266,74 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,14% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 8 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+1,86%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,07%) και της Jumbo (+0,82%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-2,63%), της Σαράντης (-1,20%) και της Τιτάν (-0,82%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+1,06%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,79%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,79%) και των Τραπεζών (-0,71%). Ανοδικά κινούνται 31 μετοχές, 33 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Πτώση στις ευρωαγορές

Την ίδια ώρα, νέα πτώση καταγράφουν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,1% στις 461,64 μονάδες με βαρίδι τον κλάδο των αυτοκινήτων. 

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,3% στις 16.153 μονάδες καθώς οι μετοχές της Lanxess σημείωσαν βουτιά, αφού οι εταιρείες χημικών προϊόντων αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τα λειτουργικά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο και για το σύνολο της ετήσιας χρήσης. Ο δείκτης του κλάδου χημικών σημείωνε νωρίτερα πτώση 1,7%.

Στη Γαλλία, ο CAC 40 υποχωρεί οριακά κατά 0,05% στις 7.310 μονάδες, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 κινείται θετικά κατά 0,19% στις 7.602,5 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει οριακά κέρδη 0,04% και στην Ισπανία ο IBEX 35 κερδίζει 0,16%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News