Business & Finance Δευτέρα 19/06/2023, 21:00
ΑΓΟΡΕΣ

Βρετανία: Ξεπέρασε το 5% η απόδοση του διετούς ομολόγου για α’ φορά από τον Ιούλιο του 2008

Βρετανία: Ξεπέρασε το 5% η απόδοση του διετούς ομολόγου για α’ φορά από τον Ιούλιο του 2008

Ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2008 η απόδοση του βρετανικού διετούς, καθώς οι επενδυτές ανεβάζουν τον πήχη ως προς την ταχύτητα και το εύρος των περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων από την Τράπεζα της Αγγλίας. 

Οι χρηματοοικονομικές αγορές βλέπουν μία πιθανότητα 30% η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, δηλ. στο 5%, από το 10% που ήταν η πιθανότητα αυτή την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, προεξοφλούν σε ποσοστό 65% ότι τα επιτόκια θα φθάσουν το 6% έως το επόμενο έτος. 

Οικονομολόγοι έχουν επίσης αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις τους ως προς το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων από την Τράπεζα της Αγγλίας προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. 

«Υποθέτουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% εάν η Τράπεζα της Αγγλίας πυροδοτήσει μία ύφεση, αυξάνοντας τα επιτόκια από το 4,50% στο 5,25% και τα διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο έως το δεύτερο εξάμηνο του 2024», αναφέρει ο Πολ Ντέιλς, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics. 

To spread έναντι των γερμανικών διετών διευρύνθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στις 185, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022, οπότε η βρετανική αγορά κρατικών ομολόγων κλυδωνίστηκε μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας. 

Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 4,49%. 

Οικονομολόγος της Jefferies αναφέρει ότι παρότι οι αποδόσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στην προσδοκία της αύξησης των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση από τις προηγούμενες επιτοκιακές αυξήσεις, ο αντίκτυπος δεν έχει γίνει ακόμη εξ ολοκλήρου αισθητός. 

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων διάρκειας δύο ετών ξεπέρασε το 6% για πρώτη φορά από πέρυσι το Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία από τη Moneyfacts. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Ανοδικά οι αποδόσεις του ευρώ – Φόβοι για πιο υψηλά επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News