Business & Finance Δευτέρα 19/06/2023, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 1% στα μεγάλα χρηματιστήρια με το βλέμμα σε Κίνα και Fed

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες 1% στα μεγάλα χρηματιστήρια με το βλέμμα σε Κίνα και Fed

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να περιμένουν νέα μέτρα στήριξης από την Κίνα και την κατάθεση του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσουν τα επόμενα βήματα της κορυφαίας κεντρικής τράπεζας του πλανήτη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1%, με τον DAX στην Φρανκφούρτη να καταγράφει απώλειες επίσης 1% αφού όμως είχε κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ στην προηγούμενη συνεδρίαση. 

Ο όγκος των συναλλαγών ωστόσο ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος λόγω της αργίας στην αγορά της Νέας Υόρκης. 

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένη στη γεωπολιτική αφότου Πεκίνο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους χωρίς ωστόσο η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να σημαίνει ότι σημειώθηκε πρόοδος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Την ίδια στιγμή, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας θα συνεδριάσει την Παρασκευή προκειμένου να αποφασίσει τη λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. 

Η Κίνα αναμένεται επίσης να μειώσει αύριο το βασικό επιτόκιο καταθέσεων, στην πρώτη τέτοια κίνηση σε διάρκεια 10 μηνών, όπως έδειξε έρευνα του Reuters, σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της. 

Η ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην κινεζική αγορά εταιρεία πολυτελών ειδών LVMH, που αποτελεί και την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 1,8%, ενώ ο δείκτης βασικών πρώτων υλών κατέγραψε απώλειες 2,2% εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση από την κορυφαία καταναλώτρια μετάλλων. 

Αξιοσημείωτη και η άνοδος της μετοχής της Airbus, από τη στιγμή που ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη παραγγελία στην ιστορία, 500 αεροσκαφών από την εταιρεία χαμηλού κόστους της Ινδίας, IndiGo. 

Aπό τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 έχασε επίσης 1% στις 7.314,05 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,7% στις 7.588,48 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με μικρές απώλειες 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,7%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News