Business & Finance Δευτέρα 19/06/2023, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδικά οι αποδόσεις του ευρώ – Φόβοι για πιο υψηλά επιτόκια

Ομόλογα: Ανοδικά οι αποδόσεις του ευρώ – Φόβοι για πιο υψηλά επιτόκια

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με τους συναλλασσομένους να αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους για το επίπεδο κορύφωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη. 

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δήλωσα σήμερα ότι «η συνέχιση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής είναι ο μοναδικός ορθός δρόμος για να προχωρήσουμε», ενώ το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ανέφερε ότι «είναι καλύτερο να κάνουμε υπερβολικά πολλά από το να κάνουμε υπερβολικά λίγα». 

Τα επιθετικά αυτά σχόλια ώθησαν σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ κατά τις απογευματινές ώρες. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε στο 3,20%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν τώρα το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να κορυφώνεται στο 4% το Σεπτέμβριο. 

Στη γερμανική 10ετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,51% με άνοδο πέντε μονάδων βάσης. Από τα μέσα Απριλίου, όταν άρχισαν να εκδηλώνονται ανησυχίες για την τραπεζική κρίση, η απόδοση διαμορφώνεται σε ένα στενό πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 2,2% και 2,55%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σημείωσε άνοδο εννέα μονάδων βάσης, στο 4,12% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης, αφού στη συνεδρίαση της Παρασκευής άγγιξε χαμηλό περίπου 14 μηνών στις 149 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 3,80% με το spread στις 130 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ανέβηκε στο 3,50%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 83 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News