Business & Finance Δευτέρα 19/06/2023, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Μάχη για το πρόσημο στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Ασθενείς πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

ΧΑ: Μάχη για το πρόσημο στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Ασθενείς πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Η αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της ερχόμενης Κυριακής, καθώς μπορεί δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία να θεωρείται σίγουρα για αυτοδυναμία, αλλά αυτό μέλλει να αποδειχθεί και στην πράξη.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.275,5 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,16% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 9 εκατ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines άνω του 2%, της Ελλάκτωρ περίπου 1% και του ΟΤΕ κάτω από 1%. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (άνω του 3%), της Coca Cola HBC και της Jumbo (άνω του 2%). Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται οριακά με τη Eurobank και την Πειραιώς στο κόκκινο και τις Εθνική και Alpha Bank να καταγράφουν κέρδη. Η πτώση της Coca-Cola HBC έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης της εταιρείας για την εξαγορά της Brown-Forman Finland, στην οποία ανήκει η βότκα Finlandia, αντί 220 εκατ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το κλείσιμο της Παρασκευής σε υψηλό τριών εβδομάδων, με το βλέμμα των επενδυτών σε νέα στοιχεία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,49% στις 464,4 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. 

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,43% στις 16.287,5 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,45% στις 7.355,38 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE σημειώνει απώλειες 0,27% στις 7.621,21 μονάδες.

Αντιθέτως, στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,11% και στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει οριακά κέρδη 0,14%.

Το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ολοκληρώνει το ταξίδι του στην Κίνα, ενώ το κινεζικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε την Παρασκευή για να συζητήσει μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου, πτώση κατέγραψαν νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές, ενώ κλειστή θα είναι σήμερα η Wall Street, καθώς στις ΗΠΑ εορτάζεται το τέλος της δουλείας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Coca-Cola HBC: Εξαγόρασε την βότκα Finlandia αντί 220 εκατ. δολαρίων

Wall Street: «Έσπασε» το ανοδικό σερί ο S&P 500 – Η καλύτερη εβδομάδα από το Μάρτιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News