Business & Finance Παρασκευή 16/06/2023, 20:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σημαντική πτώση των αποδόσεων στην ευρωπεριφέρεια

Ομόλογα: Σημαντική πτώση των αποδόσεων στην ευρωπεριφέρεια

Η απόδοση του γερμανικού διετούς εκτινάχθηκε σε υψηλό τριμήνου στη σημερινή συνεδρίαση προτού περιορίσει την άνοδο, από τη στιγμή που η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης και σηματοδότησε ότι θα ακολουθήσουν και νέες επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η απόδοση των ιταλικών σημείωσε επίσης απότομη αποκλιμάκωση με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το spread έναντι των γερμανικών στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2022. 

Αναλυτικότερα, η απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι πιο ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις, άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου στην αρχή της συνεδρίασης, στο 3,20% σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές περιμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο έκλεισε τη συνεδρίαση στο 3,16%, παρότι σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε άνοδο 19 μονάδων. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε σημαντικά κατά 11 μονάδες βάσης, στο 4,03%, παρουσιάζοντας πτώση σε εβδομαδιαία βάση κατά εννέα μονάδες βάσης. Το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών περιορίστηκε στις 149,7 μονάδες για να διευρυνθεί ωστόσο στο κλείσιμο. 

Σε ράλι επιδόθηκαν και οι τιμές των πορτογαλικών και ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλοί συναλλασσόμενοι θεωρούν ότι μετά και τη νέα αύξηση των επιτοκίων στενεύουν τα περιθώρια για πολλές ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,77% με το spread στις 130 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία αποκλιμακώθηκε στο 3,45%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε σήμερα στα 70 εκατ. ευρώ με 14 εκατ.ευρώ να γίνονται στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News