Business & Finance Παρασκευή 16/06/2023, 14:45
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά σε σταθερό ανοδικό τέμπο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά σε σταθερό ανοδικό τέμπο

Σταθερά ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών εν αναμονή της τριπλής λήξης στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές και το rebalancing FTSE, FTSE Russell και Stoxx. 

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τις μετοχές του ΟΤΕ, της Viohalco και της Jumbo. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.275,99 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,55% με την αξία των συναλλαγών στα 70 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0.6% με βαρίδι τη μετοχή της Εθνικής με απώλειες 1,8%, ενώ ήπια πτωτικά κινείται η Eurobank και σε θετικό έδαφος οι Πειραιώς και Alpha Bank.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επιστρέφει στην κανονικότητα της σταθερής ανόδου και της απορρόφησης των πιέσεων για κατοχύρωση κερδών μετά τη χθεσινή διόρθωση, την οποία ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα δοθεί η ευκαιρία σε νέα κεφάλαια να εισχωρήσουν στην αγορά. Εξάλλου, οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι εξακολουθούν να προτιμούν το ΧΑ ως πιο φθηνή αγορά, πιστεύοντας ότι έχει προοπτικές για περαιτέρω υπεραπόδοση μέσα στη χρονιά.  

Επίσης, ευοίωνες είναι οι προβλέψεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, όπως τις κατέθεσαν στο European Financial Conference της Goldman Sachs. Τα βασικά τους συμπεράσματα είναι ότι τα έσοδα από τόκους και τα επιτοκιακά περιθώρια κινούνται πάνω από τις προσδοκίες, τα δάνεια θα επιταχυνθούν από το δεύτερο εξάμηνο, η επενδυτική βαθμίδα θα επιτευχθεί γύρω στον Σεπτέμβριο. Όλες εκτίμησαν ότι θα διανείμουν μέρισμα το 2024, από τα κέρδη του 2023.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με κέρδη 0,56% στις 466,9 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,43% στις 16.359,7 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,99% στις 7.363,21 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,36% στις 7.655,8 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 0,43% και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,56%. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με πτώση την Πέμπτη στον απόηχο της νέας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ και της προειδοποίησης της Christine Lagarde ότι απαιτούνται ακόμη πιο περιοριστικά επίπεδα επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο επίμονος πληθωρισμός, ενώ μια μέρα πριν ο Jerome Powell δήλωνε ότι η παύση επιτοκίων που αποφάσισε η Fed είναι προσωρινή και θα χρειαστούν στη συνέχεια και άλλες αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης. 

Στον αντίποδα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική παρά τον ισχυρότερο του αναμενόμενου πληθωρισμού, ενώ δηλώνει ότι θα παραμείνει στην πλευρά των «περιστεριών».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο – Τι είπαν οι τράπεζες για περιθώρια, δάνεια, μερίσματα

To «μπράβο» του ESM – Τι πέτυχε η Ελλάδα εν μέσω κρίσης – Τα 7 μικρά θαύματα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News