Business & Finance Πέμπτη 15/06/2023, 20:39
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ήπια άνοδος για τις αποδόσεις – Προεξοφλημένες οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Ομόλογα: Ήπια άνοδος για τις αποδόσεις – Προεξοφλημένες οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Ανοδικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ και ειδικά στους τίτλους με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις.

Ωστόσο, επειδή η απόφαση ήταν προεξοφλημένη, η άνοδος μετριάστηκε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Άλλωστε ανοδικές τάσεις καταγράφονταν από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς οι αγορές εστίασαν στις επόμενες επιτοκιακές αυξήσεις της Fed, παρά την παύση που ανήγγειλε στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς έφθασε έως το 3,19%, σε υψηλό τριμήνου, για να κλείσει λίγο χαμηλότερα στο 3,13%, ενώ στη 10ετία ανέβηκε προς στιγμή έως το 2,51%. Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε έως το 4,20% για περιοριστεί όμως στο κλείσιμο στο 4,10% με το spread έναντι του γερμανικού στις 164 μονάδες βάσης.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ελληνικών: στη 10ετία έφθασαν στο 3,82% με το spread στις 137 μονάδες βάσης. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ έφθασε τα 210 εκατ.ευρώ και ήταν σε ολόκληρη την καμπύλη.

«Η ελαφρώς ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αυξάνει τις προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz General Investment. Τώρα, η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου είναι κάτι περισσότερο από σίγουρη, γι΄αυτό η προσοχή στρέφεται στο Σεπτέμβριο, συμπληρώνει ο αναλυτής. 

Αναλυτές πάντως δεν περίμεναν έντονη αντίδραση από την αγορά, αφού η αύξηση των 25 μονάδων βάσης είχε προεξοφληθεί πλήρως. Η αγορά είχε επίσης προεξοφλήσει από την αρχή της συνεδρίασης και την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, που θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%. 

Μία ημέρα νωρίτερα, η Fed άφησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκιά της, όμως προέβλεψε ότι θα ακολουθήσου επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης δύο φορές έως το τέλος του έτους. «Οι οικονομολόγοι μας προεξοφλούν πλέον περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ και μεταθέτουν για αργότερα τις επιτοκιακές μειώσεις», ανέφερε η BofA. 

Tην ίδια στιγμή, το ευρώ εκτινάχθηκε σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του δολαρίου καθώς και σε ύψη 15 ετών έναντι του γιέν. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ενισχύθηκε περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα στο 1,0943, ενώ αντίθετα ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στις 102,16 μονάδες με πτώση 0,74%. 

Η αποδυνάμωση του δολαρίου έδωσε σημαντική ώθηση στις τιμές στην αγορά πετρελαίου, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε υψηλό εβδομάδας. Οι τιμές σημείωσαν άλμα περίπου 3% με το brent στο Λονδίνο να διαμορφώνεται στα 75,27 δολάρια το βαρέλι και το αργό στη Νέα Υόρκη να ξεπερνά τα 70 δολάρια.

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Σήμα Lagarde για νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο: Δεν έχουμε φτάσει στον στόχο μας

ΕΚΤ: Μια ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Αλλάζουν τους όρους των στεγαστικών: Γυρίζουν σε σταθερά επιτόκια για 5 χρόνια

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News