Business & Finance Πέμπτη 15/06/2023, 10:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση εν μέσω Fed και ΕΚΤ

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το σήμα της Fed για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση εν μέσω Fed και ΕΚΤ

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το σήμα της Fed για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις αναμενόμενες, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ αργοτερα σήμερα, αλλά και τι δηλώσεις της Christine Lagarde για κάποια ένδειξη σχετικά με τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,2% στις 464 μονάδες. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,13% στις 16.287,7 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,21% στις 7.313 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με μικρές απώλειες 0,16% στις 7.590,6 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,16% και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,26%. 

Η Fed άφησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά έπειτα από 15 μήνες συνεχών αυξήσεών τους στις συνεδριάσεις της. Ωστόσο, έδωσε σήμα για περαιτέρω αύξησή τους κατά 50 μονάδες βάσης φέτος.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν τώρα ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 5,75% φέτος που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης στη διάρκεια του 2023 έναντι πρόβλεψης για 5,25% που είχαν κάνει στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Παράλληλα, απογοήτευση προκάλεσαν και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα. Σύμφωνα με την στατική υπηρεσία της χώρας, ο ένας νέος Κινέζος στους πέντε ήταν άνεργος τον Μάιο: η ανεργία έφθασε το 20,8% τον Μάιο στον ασιατικό γίγαντα, ποσοστό άνευ προηγουμένου, αποκαλύπτουν δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο συγκεκριμένος δείκτης, που αφορά το ηλικιακό φάσμα 16-24 ετών των κατοίκων αστικών ζωνών, δεν σταματά να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, έφθασε το 20,4% τον Απρίλιο. Τον Μάιο, το ποσοστό ανεργίας στον συνολικό πληθυσμό παρέμεινε πάντως στο 5,2%, αμετάβλητο από τον Απρίλιο.

Επίσης, ο δείκτης πωλήσεων λιανικής αυξήθηκε κατά 12,7% σε ετήσια βάση μεν, αλλά με ρυθμό πολύ κατώτερο από ό,τι τον Απρίλιο (+18,4%).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Fed σπρώχνει τις ΗΠΑ σε ύφεση, φοβούνται οι traders των ομολόγων

Fed: Άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια με σήμα ότι έρχονται και άλλες αυξήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News