Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση 200 μονάδων για τον Dow – Σήμα Fed για νέες επιτοκιακές αυξήσεις

Wall Street: Πτώση 200 μονάδων για τον Dow – Σήμα Fed για νέες επιτοκιακές αυξήσεις

Νευρικότητα χαρακτήρισε την κίνηση των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να κάνει μία παύση στις επιτοκιακές της αυξήσεις σηματοδοτώντας ωστόσο ότι έχει σημειώσει πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Ο S&P 500 τερμάτισε με οριακά κέρδη, της τάξης του 0,08% κλείνοντας στις 4.372,59 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,39%, κλείνοντας στις 13.626,48 μονάδες με σημαντικό στήριγμα τα κέρδη της Nvidia και της AMD. Ωστόσο, ο Dow Jones υποχώρησε 0,68% ή 232,79 μονάδες παρασυρόμενος από τη βουτιά της UnitedHealth, για να τερματίσει στις 33.979,33 μονάδες. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.

Όπως ανέμεναν οι αγορές, η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια σε ένα εύρος διακύμανσης 5% έως 5,25%, μετά από 10 συνεχείς επιτοκιακές αυξήσεις. 

Παρά την παύση, η αρχική αντίδραση της αγοράς ήταν συγκρατημένη καθώς οι επενδυτές εστίασαν στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους, που υποδηλώνουν ότι η Fed θα επιστρέψει στις επιτοκιακές της αυξήσεις τον Ιούλιο. 

«Οι προβλέψεις ήταν υπερβολικά επιθετικές και είμαι σίγουρη ότι η Wall Street σκέφτεται ότι η Fed θα έπρεπε να είχε αυξήσει από σήμερα τα επιτόκιά της. Η Fed αναμένεται να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση το επόμενο έτος εάν υλοποιήσει τις προβλέψεις της. 

Ωστόσο, οι ρευστοποιήσεις συγκρατήθηκαν από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ο Πάουελ δήλωσε ακόμη ότι η Fed έχει κάνει πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού. 

«Θα έλεγα ότι οι συνθήκες που θα πρέπει να διαμορφώσουμε για να επιτύχουμε μείωση του πληθωρισμού είναι ήδη εδώ», ανέφερε ο Πάουελ. 

Πριν από τη συνεδρίαση είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για το Μάιο, τα οποία αποτελούν δείκτη για την πορεία του πληθωρισμού και τα οποία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση. Αντίστοιχα, την Τρίτη ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που έδειξαν το βραδύτερο ρυθμό αύξησης από το Μάρτιο του 2021. 

Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ βοήθησε στο να καθησυχαστούν οι αγορές ότι η προοπτική της κεντρικής τράπεζας ήταν παρόμοια με αυτή που περίμεναν οι αγορές πριν από το ανακοινωθέν της Τετάρτης, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Ameriprise Financial, Anthony Saglimbene.

«Σε αυτό που νομίζω ότι βοήθησε κάπως ο Πάουελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είναι ότι η Fed εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο με το πώς σκέφτεται η αγορά για την πολιτική της… Αφήνουν περιθώριο να αυξήσουν τα επιτόκια εάν χρειαστεί», είπε ο Saglimbene.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News