Business & Finance Τρίτη 13/06/2023, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή άνοδο αποδόσεων με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Ομόλογα: Μικρή άνοδο αποδόσεων με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες
Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις συνεδριάσεις της Fed και της ΕΚΤ, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν περαιτέρω αποκλιμάκωση.
 
Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου, ξεπερνώντας και πάλι το φράγμα του 3%. Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η Fed εκτιμάται ότι θα κάνει μία παύση στις επιτοκιακές της αυξήσεις, ειδικά μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή το Μάιο. Η Αλτέα Σπινόζι της Saxo Bank θεωρεί ότι με την ΕΚΤ να αναμένεται να προχωρήσει σε νέα επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης, η απόδοση του γερμανικού διετούς θα παραμείνει πάνω από το 3% αυτή την εβδομάδα.
 
Αντίστοιχα, και στη Βρετανία η απόδοση του διετούς εκτινάχθηκε σε υψηλό 15ετίας μετά τα νέα στοιχεία για την αύξηση των μισθών, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια για συνέχιση των επιτοκιακών αυξήσεων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η απόδοση εκτινάχθηκε στο 4,86%, καθώς οι μισθοί παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2008.
 
Στη γερμανική 10ετία, η απόδοση ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,41%. Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε σχεδόν σταθερή στο 4,05% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 163 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου του 2022.
 
Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να μετριάζεται στα 86 εκατ.ευρώ. Η απόδοση στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 3,69% με το spread στις 127 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 3,26%.  
 
 
moneyreview.gr
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News