Business & Finance Τρίτη 13/06/2023, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό κλείσιμο με ώθηση από τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό κλείσιμο με ώθηση από τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αυξήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση στον απόηχο των ήπιων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα οποία ενισχύουν τα σενάρια ότι η Fed θα κάνει μία παύση των επιτοκιακών αυξήσεων στην αυριανή της συνεδρίαση.

Στην άνοδο συνέβαλε και το ράλι των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων, καθώς οι τιμές μετάλλων σημείωσαν άνοδο στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας Κίνας να μειώσει τα επιτόκιά της.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,6%, ακολουθώντας το ράλι των διεθνών μετοχών. 

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρουσίασαν το Μάιο τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, στηρίζοντας την άποψη ότι η Fed μπορεί να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της διατηρώντας ωστόσο επιθετικό τόνο, προκειμένου να κρατήσει ανοικτές όλες τις πιθανότητες. 

Traders δίδουν μία πιθανότητα 94% να κρατήσει η Fed σταθερά τα επιτόκιά της στο 5% έως 5,25%, ενώ προεξοφλούν κατά 60% μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, σύμφωνα με την αγορά CME. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης προκειμένου να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

Ο STOXX 600 διαπραγματεύεται σε ένα στενό πλαίσιο διακύμανσης της μίας ποσοστιαίας μονάδας την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι αγορές παρακολουθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία. Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις τεχνολογικός κλάδος ενισχύθηκε 1,4%, ενώ ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων σημείωσε άνοδο 2,7% σε υψηλό επτά εβδομάδων. 

Η εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά εταιρείες πολυτελών ειδών κινήθηκαν ανοδικά, με την LVMH, την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη, να ενισχύεται 0,9% και την Richemont κατά 2%. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, o γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,8% στις 16.230,68 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 7.290,80 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,3% στις 7.594,78 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News