Business & Finance Τρίτη 13/06/2023, 17:11
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέα άνοδος με φόντο τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street μετά το άνοιγμα, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Wall Street: Νέα άνοδος με φόντο τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street μετά το άνοιγμα, μετά το χθεσινό κλείσιμο σε υψηλά 13 μηνών για τον S&P 500 και τον Nasdaq, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αναμένεται να ωθήσουν τη Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, έστω και προσωρινά.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,39% στις 34.200,7 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται 0,42% στις 4.357 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,32% στις 13.500,8 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,1%. Τον Απρίλιο ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 4,9%. Πρόκειται για τον ενδέκατο διαδοχικό μήνα που καταγράφεται πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, η εικόνα του δομικού πληθωρισμού -ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων- δεν είναι τόσο αισιόδοξη, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και ανήλθε στο 5,3% σε ετήσια, όσο δηλαδή ανέμεναν και οι αναλυτές, ενώ τον Απρίλιο ήταν στο 5,6%.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η σταδιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού και η χαλάρωση της αγοράς εργασίας δίνει στη Fed το περιθώριο να παρακάμψει την αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν η Fed ξεκίνησε την ταχύτερη εκστρατεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής σε περισσότερα από 40 χρόνια.

Η Fed, η οποία έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, αναμένεται, πάντως, να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στη συνέχεια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News