Business & Finance Δευτέρα 12/06/2023, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των ελληνικών αποδόσεων

Ομόλογα: Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των ελληνικών αποδόσεων

Ελαφρά πτώση σημείωσαν στην αρχή της εβδομάδας οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τους επενδυτές να περιμένουν τις συνεδριάσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ και της ΕΚΤ. Με ενδιαφέρον αναμένουν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαίου στις ΗΠΑ που θα δημοσιοποιηθούν αύριο Τρίτη. 

Η Fed θα ολοκληρώσει την Τετάρτη τη διήμερη συνεδρίασή της, ενώ η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα. 

Αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης και ότι θα σηματοδοτήσει ότι έχει ακόμη έδαφος να καλύψει, αποφεύγοντας να στείλει ήπια μηνύματα τα οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία ανεπιθύμητη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. 

«Βλέπουμε κάποιες αναπροσαρμογές στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών πριν από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, τίποτε όμως περισσότερο», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Allianz. 

H απόδοση του γερμανικού διετούς περιορίστηκε στο 2,92% αφού όμως την προηγούμενη εβδομάδα είχε αγγίξει το 3%. Στη 10ετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,37%, με οριακή πτώση. 

Η ευρωπεριφέρεια παρουσίασε υπεραπόδοση με μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών. Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε επτά μονάδες βάσης στο 4,05% με το spread έναντι των γερμανικών στις 165 μονάδες βάσης. 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μίντια, πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Παρότι ο ίδιος δεν διαδραμάτιζε κάποιο ρόλο στη σημερινή κυβέρνηση, ο θάνατός του θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ιταλική πολιτική ζωή τους επόμενους μήνες. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,69% με το spread έναντι των γερμανικών στις 132 μονάδες βάσης. Προς στιγμή μάλιστα περιορίστηκε έως τις 125 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια λίγο μικρότερη των δύο ετών. Στην πενταετία, η απόδοση αποκλιμακώθηκε στο 3,29%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εκτινάχθηκε στα 294 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News