Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές απώλειες εν αναμονή των συνεδριάσεων Fed και ΕΚΤ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές απώλειες εν αναμονή των συνεδριάσεων Fed και ΕΚΤ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση, με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο εν αναμονή των κρίσιμων συνεδριάσεων της Fed και της ΕΚΤ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 0,5%. 

Οι επενδυτές φοβούνται μήπως η Fed επιλέξει επιθετική στάση στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. 

Οι χρηματαγορές δίδουν μία πιθανότητα 73% η Fed να κάνει μία παύση στις επιτοκιακές της αυξήσεις την επόμενη εβδομάδα για να επαναλάβει ωστόσο τις αυξήσεις τον Ιούλιο. Για την ΕΚΤ, οι traders δίδουν μία πιθανότητα 98% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα. 

«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε ελαφρώς διαφορετική θέση καθώς μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε επαρκώς περιοριστικό επίπεδο, που σημαίνει ότι πλησιάζουμε στο τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρουν αναλυτές. 

Η αδυναμία του ευαίσθητου στις επιτοκιακές αυξήσεις κλάδου ασφαλειών και τραπεζών άσκησε πιέσεις στο δείκτη STOXX 600 με τους δύο κλάδους να παρουσιάζουν πτώση 0,5% και 0,4% αντίστοιχα. 

Η μετοχή της Croda International βούλιαξε 12,5% από τη στιγμή που η βρετανική ετιαρεία χημικών προβλέπει ότι τα ετήσια προ φόρων κέρδη της θα είναι κατώτερα των προσδοκιών. 

Ο δείκτης χημικών στην Ευρώπη υποχώρησε 2% καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση τη μεγαλύτερη πτώση με απώλειες 3%. 

Η Vivendi υποχώρησε 2,4% από τη στιγμή που το Euronext ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει τη συγκεκριμένη μετοχή από το δείκτη CAC 40 του Παρισιού. 

Την ίδια στιγμή, οι Γάλλοι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν λιγότερα για τα τρόφιμα που αγοράζουν από τον επόμενο μήνα, όπως ανήγγειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ, αφότου εξασφάλισε δέσμευση από 75 κορυφαίες εταιρείες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της Unilever, να μειώσουν τις τιμές σε εκτοντάδες προϊόντα. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,25% στις 15.949,84 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,12% στις 7.213,14 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,49% στις 7.562,36 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,41% στις 27.162,02 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,31% στις 9.309,70.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News