Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 20:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χωρίς κατεύθυνση η αγορά με πιέσεις από την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χωρίς κατεύθυνση η αγορά με πιέσεις από την τεχνολογία

Χωρίς κατεύθυνση κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις τεχνολογικές μετοχές και ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών υποχώρησαν στην προοπτική των περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή, η απότομη πτώση της μετοχής της Vodafone άσκησε πιέσεις στον τομέα τηλεπικοινωνιών. 

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 παρέμεινε στάσιμος με τον κλάδο τεχνολογίας να υποχωρεί 0,3%. 

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καθοδήγησε τις απώλειες με τις εταιρείες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως Unilever και Reckitt Benckiser Group, να δέχονται πιέσεις καθώς η στερλίνα ενισχύθηκε λίγο λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας μετά τις προβλέψεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η Ευρωζώνη διολίσθησε σε τεχνική ύφεση στο πρώτο τρίμηνο. 

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος έλαβε χώρα αφότου η κεντρική τράπεζα του Καναδά αύξησε το επιτόκιό της σε υψηλό 22 ετών, στο 4,75%, με τις αγορές και αναλυτές να προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει και νέα επιτοκιακή αύξηση τον επόμενο μήνα. 

Ωστόσο, για τη Fed οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 74,7% ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιό της στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, για να ακολουθήσει όμως μία ακόμη αύξηση τον Ιούλιο. Για την ΕΚΤ, οι traders δίδουν μία πιθανότητα 96% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα. 

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών υποχώρησε 1,1% με την πτώση να καθοδηγείται από τη Vodafone, που είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 5,5%, αφού πρώτα είχε αγγίξει υψηλό εβδομάδας στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς το Reuters ανέφερε ότι η εταιρεία και η Hutchison βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο μίας συμφωνίας συγχωνεύσεων των βρετανικών τους δραστηριοτήτων. 

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος ενέργειας και εξόρυξης μετάλλων, με κέρδη 0,2% και 0,5% αντίστοιχα, κατάφεραν να εξισορροπήσουν το δείκτη STOXX 600. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News