Business & Finance Τετάρτη 7/06/2023, 20:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικές τάσεις παρά την άνοδο του κλάδου λιανικής και της Μαδρίτης

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικές τάσεις παρά την άνοδο του κλάδου λιανικής και της Μαδρίτης

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση, υπό το βάρος του κλάδου υγείας αλλά και των ανησυχιών για τις προοπτικές των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, παρότι τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του ομίλου Inditex προσέφεραν ώθηση στις εταιρείες λιανεμπορίου και στις ισπανικές μετοχές. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2%, με τη Wall Street να δυσκολεύεται να διατηρήσει την κεκτημένη της ταχύτητα εν αναμονή της δημοσιοποίησης των στοιχείων για τον πληθωρισμό και της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα. 

Οι περισσότερες αγορές στην Ευρώπη έκλεισαν με πτώση, με εξαίρεση το δείκτη IBEX στη Μαδρίτη ο οποίος ενισχύθηκε 0,5%, κλείνοντας σε υψηλό έξι εβδομάδων. 

Η μετοχή της Inditex ενισχύθηκε 5,7% σε υψηλό εξαετίας από τη στιγμή που ο μητρικός όμιλος της Zara ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση κερδών στο τρίμηνο, της τάξης του 54%, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι οι πωλήσεις της κολεξιόν Άνοιξης-Καλοκαιριού ανέβασαν ρυθμό το Μάιο. 

Ο ευρωπαϊκός δείκτης για τον κλάδο λιανεμπορίου καθοδήγησε τα κέρδη ανά κλάδο με άνοδο 2%. 

«Ο διψήφιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ξεπέρασε το αυξανόμενο κόστος και βοήθησε στο να διατηρηθούν τα περιθώρια κέρδους σε υγιή επίπεδα», ανέφερε ο Άαριν Τσίκρι, αναλυτής της Hargreaves Lansdown. 

Ωστόσο τα τελευταία αποδυναμωμένα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία έχουν ανακόψει την κεκτημένη ταχύτητα των μετοχών τον τελευταίο διάστημα. Οι εξαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου το Μάιο, ενώ οι εισαγωγές συνέχισαν να μειώνονται. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε λιγότερο του αναμενομένου τον Απρίλιο, επισκιάζοντας περαιτέρω τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. 

Από τους επιμέρους κλάδους, αυτός της υγείας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη αντισταθμίζοντας την άνοδο σε τομείς, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και τράπεζες. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε επίσης με απώλειες 0,2% που τον οδήγησαν στις 15.960 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε οριακά κατά μόλις 0,09% στις 7.202 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε στις 7.624 μονάδες με ανεπαίσθητη πτώση 0,05%.

Ελαφρώς καλύτερη ήταν η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κατάφερε να κλείσει με οριακά κέρδη 0,07% στις 27,055 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,5% ολοκληρώνοντας στις 9.359 μονάδες.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News