Business & Finance Τετάρτη 7/06/2023, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Συνέχεια στη δυναμική άνοδο με οδηγό την Alpha Bank

Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ ιδιαίτερα αυξημένος είναι και σήμερα ο τζίρος

ΧΑ: Συνέχεια στη δυναμική άνοδο με οδηγό την Alpha Bank

Νέα άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό άλμα 2,21% σε νέα υψηλά 9ετίας, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ ιδιαίτερα αυξημένος είναι και σήμερα ο τζίρος.

O Γενικός Δείκτης υπερβαίνει τα επίπεδα των 1.250 μονάδων και διαμορφώνεται στις 1.252,74 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,64% με την αξία των συναλλαγών στα 30 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (+4,94%), της Εθνικής (+2,25%), της Viohalco (+1,90%) και της Eurobank (+1,83%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBc (-0,93%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,71%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+3,78%) και των Τραπεζών (+2,50%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίων (-0,92%) και των Προσωπικών προϊόντων (-0,20%).

Την επενδυτική ευφορία ήρθε να επιτείνει η σημερινή έκθεση της JP Morgan, η οποία βλέπει ότι σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, μετά τις επαναληπτικές εκλογές, θα την οδηγήσει σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η JP Morgan βλέπει μικρές πιθανότητες μιας νέας αναβάθμισης από τη Fitch στο BBB- ήδη από τις 9 Ιουνίου, καθώς θεωρεί ότι ο οίκος αξιολόγησης θα θελήσει να περιμένει να δει το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και την ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης, πριν να κάνει την εκτίμησή του. Επομένως, η JP Morgan βλέπει υψηλές πιθανότητες για αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των στοιχείων της κινεζικής οικονομίας για βουτιά 7,5% στις εξαγωγές τον Μάιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αν και άνοιξε με οριακή άνοδο, αυτή την ώρα καταγράφει πτώση της τάξης του 0,2%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αλματώδη άνοδο της τάξης του 5,3% σημειώνει η μετοχή της Inditex, του ισπανικού ομίλου υπό την ομπρέλα του οποίου υπάγονται τα Zara, Berchka, Massimo Dutti, Stradivaris και άλλα, έπειτα από την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου.

Ο Dax της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά περίπου 0,3%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού διολισθαίνει επίσης κατά σχεδόν 0,39%. Ο FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει απώλειες άνω του 0,1% αυτή την ώρα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Εγγύηση για την Ελλάδα η επανεκλογή ΝΔ – 3 ratings επενδυτικής βαθμίδας φέτος

Τουρκία: Άγγιξε ιστορικό χαμηλό η λίρα – Το μεγαλύτερο sell-off από το 2021

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News