Business & Finance Τρίτη 6/06/2023, 20:39
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Ανοδικό κλείσιμο με ώθηση από τον κλάδο υγείας

Ευρωπαϊκές αγορές: Ανοδικό κλείσιμο με ώθηση από τον κλάδο υγείας

Με άνοδο έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη στη σημερινή συνεδρίαση, χάρη στα μεγάλα κέρδη της μετοχής του κολοσσού στο χώρο υγειονομικής περίθαλψης Novo Nordisk, παρότι τα κέρδη περιορίστηκαν από τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες την ώρα που οι οικονομίες επιβραδύνονται. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4% ανακάμπτοντας από την πτώση 0,5% της Δευτέρας, στον απόηχο της απότομης αποδυνάμωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. 

Οι μετοχές στον χώρο υγείας ενισχύθηκαν 1,2%, με τη μετοχή της Novo Nordisk να καταγράφει κέρδη 4,1%, καθώς άνοιξε ξανά το χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης μετά την αργία της Δευτέρας. Η εταιρεία ανακοίνωσε έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μεριδίου ελέγχου στην εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Biocorp. Η μετοχή της γαλλικής εταιρείας ενισχύθηκε 15,7%.  

Τα επιθετικά σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του διοικητή της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, εδραίωσαν τις προσδοκίες τους για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις στη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, είπε ότι παρότι οι πιέσεις των τιμών μπορεί να αποδειχθούν πιο δύσκολες στο να τιθασευθούν, θεωρεί ότι η νομισματική πολιτική αρχίζει να αποδίδει καρπούς και γι΄αυτό οι όποιες περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις θα πρέπει να γίνονται βήμα βήμα.  

Από τους επιμέρους κλάδους, οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 0,3%, ακολουθώντας την εξασθένηση των τιμών πετρελαίου, ενώ ο ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις τεχνολογικός κλάδος σημείωσε μικρότερη πτώση 0,2%. 

Η μετοχή της BKW βούλιαξε 12,2%, από τη στιγμή που η UBS υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την ελβετική ενεργειακή εταιρεία σε «πώληση» από «αγορά». 

Στα επιμέρους ταμπλό, o γερμανικός DAX κέρδισε 0,2% στις 15.992,44 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 7.209,00 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,4% στις 7.628,10 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατέγραψε άνοδο 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX ενισχύθηκε 0,2%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News