Business & Finance Παρασκευή 2/06/2023, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη σε διάρκεια διμήνου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη σε διάρκεια διμήνου

Την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια δύο μηνών παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές πήραν μία βαθιά ανάσα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, από την έγκριση της συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε παύση των επιτοκιακών της αυξήσεων στη συνεδρίαση του Ιουνίου. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,5%, με τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων και real estate να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν με ότι ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας αυξήθηκαν το Μάιο, όμως η αύξηση της ανεργίας υποδηλώνει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αρχίζουν να χαλαρώνουν. 

Ωστόσο, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, αναμένει περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, παρότι σημείωσε ότι το τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής είναι κοντά, ενώ και το μέλος του δ.σ. Γκαμπριέλ Μακχλούφ δήλωσε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι καλοδεχούμενη όχι όμως και η επιθυμητή, καθώς οι πιέσεις εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυρές. 

Από τις μετοχές ξεχώρισε αυτή της σουηδικής εταιρείας του real estate, SBB, που έκανε άλμα 53,3% καθώς ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της χρεωμένης εταιρείας του real estate θα αντικατασταθεί από το βετεράνο της αγοράς Λέιβ Σάινς, καθώς το διοικητικό συμβούλιο προσπαθεί είτε να πωλήσει μέρος του ενεργητικού ή να βρει αγοραστή για το σύνολο του ομίλου.

Επίσης, οι εταιρείες αθλητικών ειδών Puma και Adidas ενισχύθηκαν κατά 6,4% και 5,8% αντίστοιχα, από τη στιγμή που ο αμερικανικός όμιλος λιανικής Lululemon Athletica αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τις ετήσιες πωλήσεις και κέρδη.  

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 16.051 μονάδες με  κέρδη 1,25%, ο CAC 40 στην Γαλλία ενισχύθηκε κατά 1,87% στις 7.270 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κατέγραψε άνοδο 1,56% και έκλεισε στις 7.607 μονάδες.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,85% στις 27.068 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,63% στις 9.317 μονάδες.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News