Business & Finance Πέμπτη 1/06/2023, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανάκαμψη μετά το χθεσινό χαμηλό διμήνου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανάκαμψη μετά το χθεσινό χαμηλό διμήνου

Ανάκαμψη παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα στοιχεία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ανατροφοδότησαν νέες συζητήσεις ως προς την ανάγκη περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων πέραν του Ιουνίου, ενώ η έγκριση της συμφωνίας για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ τόνωσε το επενδυτικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 τερμάτισε με άνοδο 0,8% αφού έκλεισε σε χαμηλό διμήνου στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

Ο κλάδος βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, μίντια και ενέργεια γνώρισαν τα μεγαλύτερα κέρδη. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαίου στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε περισσότερο του αναμενομένου, ενώ επιβράδυνση παρουσίασε και ο ρυθμός αύξησης του δομικού πληθωρισμου. Μία ημέρα νωρίτερα, αποκλιμάκωση είχαν παρουσιάσει και τα στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. 

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και αφαιρούν μέρος των πιέσεων για ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ», αναφέρει ο Giles Goghlan, στρατηγικός αναλυτής της HYCM, ο οποίος βλέπει τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται περαιτέρω.

Υπό αυτή την άποψη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, επεσήμανε ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, παρότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την πορεία του δομικού πληθωρισμού. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,22%, στις 15.855,85 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,55%, στις 7.137,43 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει άνοδο 0,60%, στις 7.490,70 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,96%, στις 26.563 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 1,31%, στις 9.168,93.

 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News