Business & Finance Τετάρτη 31/05/2023, 23:29
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κλείσιμο σε αρνητικό έδαφος εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων και της ψηφοφορίας για το χρέος

Wall Street: Κλείσιμο σε αρνητικό έδαφος εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων και της ψηφοφορίας για το χρέος

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη, καθώς η συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους οδεύει προς την κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο, ενώ τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας ανησύχησαν τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Ιούνιο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει το βράδυ ένα νομοσχέδιο για την άρση του ορίου χρέους ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα κρίσιμο βήμα για την αποφυγή μιας αποσταθεροποιητικής χρεοκοπίας που θα μπορούσε να έρθει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η ψήφιση από τη Βουλή θα στείλει το νομοσχέδιο στη Γερουσία, όπου η συζήτηση θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο, λίγο πριν από την ημερομηνία της 5ης Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει να στερείται χρημάτων.

Όμως οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν την έγκριση του νομοσχεδίου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει το νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο χρέους στο γραφείο του μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας την επίμονη ισχύ της αγοράς εργασίας που υποδηλώνει πίεση τόσο στους μισθούς όσο και στον πληθωρισμό.

Οι διαπραγματευτές προθεσμιακών συμβολαίων ανέβασαν στο 70% την πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 13-14 Ιουνίου. Αλλά η πιθανότητα αυτή μειώθηκε σε περίπου 32% μετά από σχόλια αξιωματούχων της Fed που κλίνουν προς αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «γερακίσια παύση»

Ο Διοικητής της Fed και υποψήφιος αντιπρόεδρος Φίλιπ Τζέφερσον δήλωσε ότι η παράλειψη της αύξησης των επιτοκίων σε δύο εβδομάδες θα έδινε χρόνο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δουν περισσότερα δεδομένα πριν λάβουν κάποια απόφαση. Ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Patrick Harker δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι προς το παρόν τείνει να υποστηρίξει μια «παράλειψη» στις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δεν ευνοούν πραγματικά μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Tim Ghriskey, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Inverness Counsel στη Νέα Υόρκη. «Αλλά είχαμε έναν αριθμό διοικητών της Fed που βγήκαν σήμερα το απόγευμα και είπαν ότι μια παύση είναι είτε πιθανή είτε σίγουρα δυνατή».

Η στενά παρακολουθούμενη έκθεση του υπουργείου Εργασίας για την ανεργία του Μαΐου, που αναμένεται την Παρασκευή, θα μπορούσε να αποφασίσει αν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων.

Οι βασικοί δείκτες μείωσαν κάποιες απώλειες μετά τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 134,51 μονάδες ή 0,41% στις 32.908,27 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 25,69 μονάδες ή 0,61% στις 4.179,83 μονάδες και ο Nasdaq Composite .IXIC υποχώρησε κατά 82,14 μονάδες ή 0,63% στις 12.935,28 μονάδες.

Τα κέρδη υπό την ώθηση της τεχνολογίας έφεραν τον Nasdaq σε τροχιά για την καλύτερη επίδοση τον Μάιο από το 2020.

Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων δήλωσε ότι οι συνολικές καταθέσεις των αμερικανικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 2,5% μείωση ρεκόρ α’ τριμήνου μετά από δύο μεγάλες χρεοκοπίες τραπεζών.

Ο δείκτης του χρηματοπιστωτικού τομέα του S&P 500 υποχώρησε, με τις τράπεζες να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης.

Η Advance Auto Parts Inc σημείωσε βουτιά, στη μεγαλύτερη πτώση στον S&P 500, αφού η εταιρεία λιανικής πώλησης ανταλλακτικών αυτοκινήτων μείωσε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.

Άλλες εταιρείες ανταλλακτικών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Genuine Parts Co, Autozone και O’Reily Automotive, υποχώρησαν επίσης.

Η Hewlett Packard Enterprise Co γλίστρησε μετά την απώλεια των εκτιμήσεων της Wall Street για τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου.

Οι μετοχές της Nvidia Corp υποχώρησαν μετά την επίτευξη ενός υψηλού ρεκόρ που αύξησε για λίγο την αξία της αγοράς της πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την Τρίτη, τροφοδοτούμενες από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Intel ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος στον S&P 500, καθώς η κατασκευάστρια τσιπ δήλωσε ότι είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει το ανώτερο άκρο των προβλέψεων για τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News