Business & Finance Τετάρτη 31/05/2023, 17:13
ΑΓΟΡΕΣ

Καμπανάκι de Guindos: Ευάλωτες οι αγορές σε αιφνίδιο sell off

Καμπανάκι de Guindos: Ευάλωτες οι αγορές σε αιφνίδιο sell off

Για κίνδυνο ελεύθερης πτώσης στις διεθνείς αγορές στην περίπτωση περαιτέρω τριγμών στη διεθνή οικονομία προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos.

Το σχόλιο του de Guindos στο CNBC επιβεβαιώνει τα πορίσματα της έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα και σημειώνει ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη έπειτα από την αναστάτωση του Μαρτίου στον τραπεζικό κλάδο.

Παρότι η έκθεση συμπεραίνει πως οι τράπεζες είναι ανθεκτικές στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, τονίζει πως «είναι πιθανό αυτά τα περιστατικά να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση των προοπτικών κερδοφορίας και ρευστότητας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης».

Αλλαγή κλίματος στις αγορές

Τους πρώτους μήνες του 2023, οι διεθνείς αγορές κατέγραφαν ισχυρά κέρδη λόγω της αποκλιμάκωσης στις τιμές ενέργειας, της επανεκκίνησης της κινεζικής οικονομίας μετά την πανδημία και της απροσδόκητης ανθεκτικότητας που επέδειξε η οικονομία της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το περιβάλλον ανετράπη αιφνιδιαστικά στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συνέχισαν με την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε μετά τις αλυσιδωτές καταρρεύσεις τραπεζών.

Ο de Guindos τόνισε στο CNBC ότι η αγορά είναι στημένη κατά τέτοιον τρόπο, ώστε καθίσταται ευάλωτη σε περαιτέρω «εκπλήξεις» στο μακροοικονομικό τοπίο. «Υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές και ο λόγος είναι πως οι κεφαλαιοποιήσεις είναι υψηλές, είναι ανεβασμένες, και αν κοιτάξει κανείς για παράδειγμα τα risk premium είναι κάπως συμπιεσμένα, συνεπώς στην περίπτωση που έχουμε κακές ειδήσεις στις μακροοικονομικές προοπτικές, αυτό μπορεί να δώσει ώθηση για διόρθωση των αγορών», σημείωσε ο ίδιος.

Θολό το τοπίο για τις τράπεζες

Ο de Guindos σχολίασε επίσης ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα από τυχόν τρωτά σημεία στα μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Σημειώνουμε ότι οι εσωτερικές σχέσεις είναι σχετικές και σημαντικές, ώστε δεν μπορεί να είναι ανεπηρέαστη η τραπεζική από την μη τραπεζική βιομηχανία», τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στα συμπεράσματα της έκθεσης.

Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης πως παρότι ο μη χρηματοπιστωτικός τομέας καταδεικνύει προσώρας ανθεκτικότητα, η έκθεση στους πιστωτικούς κινδύνους παραμένει υψηλή, δημιουργώντας ρίσκο υλικών απωλειών στην περίπτωση που υπάρξει σημαντική επιδείνωση στα θεμέλια του επιχειρηματικού τομέα. Παράλληλα, αναφέρεται και την έκθεση του μη τραπεζικού τομέα στις αγορές ακινήτων, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Οι αυξήσεις επιτοκίων απειλούν τη σταθερότητα – Κίνδυνος ανεξέλεγκτης πτώσης στα ακίνητα

EIU: Η νέα κρίση και ποιες χώρες κινδυνεύουν από το doom loop τραπεζών-χρέους

Αλλαγή σκηνικού στον πληθωρισμό – Τι σημαίνει για τις αυξήσεις επιτοκίων;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News