Business & Finance Τετάρτη 31/05/2023, 14:33
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Υποχώρηση στις 1.220 μονάδες με νέες τραπεζικές πιέσεις

Ήπια πτώση καταγράφει η αγορά στο ΧΑ, καθώς συνεχίζεται η ελεγχόμενη κατοχύρωση των μετεκλογικών κερδών που ξεκίνησε χτες, ενώ επιβαρυντικά λειτουργεί η διεθνής αβεβαιότητα λόγω των στοιχείων για την οικονομία της Κίνας

ΧΑ: Υποχώρηση στις 1.220 μονάδες με νέες τραπεζικές πιέσεις

Ήπια πτώση στη ζώνη των 1.220 μονάδων καταγράφει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς συνεχίζεται η ελεγχόμενη κατοχύρωση των μετεκλογικών κερδών που ξεκίνησε χτες, ενώ επιβαρυντικά λειτουργεί η διεθνής αβεβαιότητα λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία της Κίνας. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.219,28 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,47% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, την αγορά στηρίζουν οι μετοχές της Motor Oil, του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo, του ΟΛΠ, της Viohalco και της Σαράντης.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στήριγμα στην αγορά δίνουν οι μετοχές της Motor Oil, του ΟΠΑΠ  και του ΟΤΕ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της Coca Cola HBC, της Εθνικής και της Τιτάν. Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί και σήμερα κατά 1,04%.

Η χθεσινή διόρθωση ανήλθε σε 0,90%, ενώ οι πιέσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στις τραπεζικές μετοχές (-1,97%). Οι αναλυτές που εμφανίζονται ιδιαιτέρως αισιόδοξοι και για τη φετινή πορεία του ΧΑ, ενόψει επενδυτικής βαθμίδας, θεωρούν αναμενόμενες ορισμένες πτωτικές συνεδριάσεις καθ’ οδόν για νέα υψηλά.

Εξάλλου, σε αναβάθμιση των τιμών-στόχου της για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησε η Axia Research, εκτιμώντας ότι το ράλι του κλάδου θα συνεχιστεί, παρά τις υπερ-αποδόσεις της τάξης των 49 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η Axia επιβεβαιώνει τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει και για τις τέσσερις τράπεζες και ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ (από 1,8 ευρώ) για την Alpha Bank και τη Eurobank, στα 7,2 ευρώ (από 5,5 ευρώ) για την Εθνική και στα 3,4 ευρώ (από 3,1 ευρώ) για την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αναλυτές αποδίδουν τις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου στα καλά θεμελιώδη στοιχεία του και στην εντεινόμενη προσδοκία ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023. Σύμφωνα με την άποψή τους, η άνοδος των μετοχών θα συνεχιστεί, καθώς το consensus εξακολουθεί να υποτιμά το momentum στα έσοδα από τόκους και στο κόστος ρίσκου.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωαγορές σε χαμηλό δύο μηνών, μετά τη μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία της Κίνας. Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις κρίσιμες ψηφοφορίες στο Κογκρέσο για τη συμφωνία σχετικά με το χρέος των ΗΠΑ. Το αρνητικό κλίμα δεν κατάφεραν να ανατρέψουν ούτε τα στοιχεία που έδειξαν πτώση του πληθωρισμού της Γαλλίας στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο, έναντι εκτιμήσεων για αποκλιμάκωση στο 6,4%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,24% στις 455,5 μονάδες. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,41% στις 15.844,27 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,52% στις 7.172,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,14% στις 7.511,9 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,35%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί οριακά κατά 0,07%. 

Εξάλλου, σε bear market εισήλθε ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ σήμερα, διαγράφοντας τα κέρδη ανάκαμψης από το άνοιγμα της Κίνας. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε στις 18,105.78 μονάδες, περίπ.ου 20.2% κάτω από το υψηλό 52 εβδομάδων στο οποίο είχε κλείσει στις 27 Ιανουαρίου με 22,688.9 μονάδες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Οι αυξήσεις επιτοκίων απειλούν τη σταθερότητα – Κίνδυνος ανεξέλεγκτης πτώσης στα ακίνητα

Axia: Αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες – Βλέπει συνέχεια στο ράλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News