Business & Finance Τρίτη 30/05/2023, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ενέργεια και τρόφιμα έφεραν απώλειες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ενέργεια και τρόφιμα έφεραν απώλειες

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υπό το βάρος των απωλειών της μετοχής της Nestle αλλά και των κορυφαίων ενεργειακών. Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα για το εάν τελικά το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εγκρίνει τη συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους έκαμψε το επενδυτικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,9%, οδεύοντας προς την χειρότερη μηνιαία πτώση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, παρά το γεγονός ότι εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενόςέτους στις αρχές Μαίου. 

Οι κλάδοι που τείνουν συνήθως να ευνοούνται σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όπως το real estate και οι εταιρείες κοινής ωφελείας, ήταν από τα λιγοστά «φωτεινά» σημεία της αγοράς. 

Τα βλέμματα όλων είναι τώρα στραμμένα στην ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκριση της συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος. 

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας Gediminas Simkus ανέφερε ότι η ΕΚΤ ανέφερε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώνοντας τη φωνή του με αυτή άλλων διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής ότι η αύξηση του Ιουνίου δεν θα είναι η τελευταία. 

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρωζώνης θα δεχθούν καίριο πλήγμα εάν πελάτες τους από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, όπως funds, ασφαλιστικοί όμιλοι και οίκοι εκκαθάρισης, αποσύρουν τις καταθέσεις τους ή αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. 

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης σημείωσαν μείωση ξανά τον Απρίλιο, σε μία ακόμη ένδειξη της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιδείνωση παρουσίασε και το οικονομικό κλίμα το Μάιο. 

Από τις μετοχές, η Nestle υποχώρησε 3,3% από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος όμιλος ειδών διατροφής προσέλαβε την Anna Manz, οικονομική διευθύντρια του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου, στη θέση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας. Ο δείκτης του κλάδου ποτών και τροφίμων υποχώρησε 2,7%, ενώ οι μετοχές ενέργειας σημείωσαν πτώση 2%, ακολουθώντας τις απώλειες της αγοράς πετρελαίου. 

Aπό τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 1,38%, ο DAX στην Φρανκφούρτη παρουσίασε μικρότερη πτώση 0,27%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 1,29%. Από την ευρωπεριφέρεια, ο FTSE MIB έκλεισε με πτώση 0,16%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News