Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 13:12
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φρένο στην άνοδο από τις τράπεζες

Βαρίδι για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί η μικρή διόρθωση που παρατηρείται σήμερα στις τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φρένο στην άνοδο από τις τράπεζες

Βαρίδι για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί η μικρή διόρθωση που παρατηρείται σήμερα στις τραπεζικές μετοχές, την ώρα που αντιστρέφεται η εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές. Σημειωτέον ότι σήμερα ο όγκος των συναλλαγών από το εξωτερικό είναι περιορισμένος καθώς, λόγω αργίας, οι αγορές των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα είναι κλειστές.

O Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 1.224,39 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,29% με την αξία των συναλλαγών στα 37,39 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Motor Oil (+3,42%), του ΟΤΕ (+1,78%), των ΕΛΠΕ (+1,43%) και της Elvalhalcor (+1,32%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-1,03%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,02%) και της Coca Cola HBC (-0,93%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Πετρελαίου (+2,84%) και των Τηλεπικοινωνιών (+1,78%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,70%) και των Τραπεζών (-0,43%). Πάνω από 0,5% πέφτει μόνο η ΕΤΕ, ενώ Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank σημειώνουν μικρή διόρθωση.

Γεγονός είναι, όπως επιβεβαιώνουν οι εκθέσεις των επενδυτικών οίκων, ότι το Χ.Α. είναι στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως κινούμενο κοντά σε υψηλά εννέα ετών, κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην Ελλάδα.

H Morgan Stanley βλέπει την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται και εξηγεί ότι οι αγορές μετοχών υπεραποδίδουν περίπου οκτώ μήνες πριν από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα κατά 22% σε σύγκριση με τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Δεν ήταν μόνο η εκρηκτική άνοδος 6,09% την επομένη των εκλογών όσο η έκρηξη των συναλλαγών κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται στην Ελλάδα. Κάτι βεβαίως που έχει γίνει σταδιακά τους προηγούμενους μήνες, καθώς νέοι «παίκτες» έρχονται στη Χ.Α ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, οριακές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το ανοδικό άνοιγμα στον απόηχο της καταρχήν συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

Ο δείκτης STOXX 600 ενισχύεται οριακά κατά 0,01%, μετά το ράλι που είχε ήδη καταγράψει την Παρασκευή, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας. Μικρή πτώση καταγράφουν και οι δείκτες CAC 40 στο Παρίσι και DAX στην Φρανκφούρτη, ενώ σε άνοδο οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν. 

Οι ισπανικές μετοχές υποχωρούν ελαφρά μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τη στιγμή που το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έχασε τον έλεγχο αρκετών σημαντικών περιοχών και πόλεων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News