Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στην άνοδο με ενέργεια και κατασκευές

Ανοδική πορεία συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται προς τις 1.230 μονάδες. Ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στην άνοδο με ενέργεια και κατασκευές

Ανοδική πορεία συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, παίρνοντας ώθηση από το μετεκλογικό «πάρτι» της περασμένης εβδομάδας, την οποία και ολοκλήρωσε σε υψηλό εννέα ετών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. 

Ο Γενικός Δείκτης στη Λεωφόρου Αθηνών με στήριγμα αυτή τη φορά όχι μόνο τις τραπεζικές μετοχές αλλά και άλλους κλάδους της ενέργειες και των κατασκευών -με μοχλό τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου- αλλά και την γενικευμένη ευφορία που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω της προόδου στις συνομιλίες για την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ, κινείται προς τις 1.230 μονάδες (1.228,3) με κέρδη 0,64% και με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 20 εκατ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,37%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil, της Ελλάκτωρ, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Elvalhalcor. Αντιθέτως, ήπια πτωτικά κινούνται οι μετοχές της Coca Cola HBC, της Jumbo και της Εθνικής.

Σημειωτέον ότι σήμερα ο όγκος των συναλλαγών από το εξωτερικό είναι περιορισμένος καθώς, λόγω αργίας, οι αγορές των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα είναι κλειστές, όπως και αυτές σε Ελβετίας και ορισμένων σκανδιναβικών χωρών. 

Πάντως, όπως επιβεβαιώνουν οι εκθέσεις των επενδυτικών οίκων, το Χ.Α. είναι στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως κινούμενο κοντά σε υψηλά εννέα ετών, κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην Ελλάδα.

H Morgan Stanley βλέπει την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται και εξηγεί ότι οι αγορές μετοχών υπεραποδίδουν περίπου οκτώ μήνες πριν από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα κατά 22% σε σύγκριση με τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Δεν ήταν μόνο η εκρηκτική άνοδος 6,09% την επομένη των εκλογών όσο η έκρηξη των συναλλαγών κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται στην Ελλάδα. Κάτι βεβαίως που έχει γίνει σταδιακά τους προηγούμενους μήνες, καθώς νέοι «παίκτες» έρχονται στη Χ.Α ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με άνοδο υποδέχθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την καταρχήν συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τον όγκο συναλλαγών ωστόσο να είναι περιορισμένος λόγω της αργίας σε ΗΠΑ και Βρετανία. 

Ο δείκτης STOXX 600 ενισχύεται οριακά κατά 0,09%, μετά το ράλι που είχε ήδη καταγράψει την Παρασκευή, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας. Και οι 20 κλάδοι παρουσιάζουν άνοδο, με οδηγό τις τράπεζες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και το real estate. Οι ισπανικές μετοχές ενισχύθηκαν από τη στιγμή που το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έχασε τον έλεγχο αρκετών σημαντικών περιοχών και πόλεων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Μικρή άνοδο καταγράφουν και οι δείκτες CAC 40 στο Παρίσι και DAX στην Φρανκφούρτη, ενώ σε άνοδο είναι και οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Μπορώ να το κάνω»: Ο Ερντογάν υπόσχεται πιο δυνατά «φάρμακα» για την τουρκική οικονομία

Εκτίναξη επιτοκιακών κερδών στις τράπεζες

Χ.Α.: Στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς με μεγάλες εισροές κεφαλαίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News