Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 10:41
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό άνοιγμα στον απόηχο της συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό άνοιγμα στον απόηχο της συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος

Με άνοδο υποδέχθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την καταρχήν συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τον όγκο συναλλαγών ωστόσο να είναι περιορισμένος λόγω της αργίας σε ΗΠΑ και Βρετανία. 

Ο δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,2%, μετά το ράλι που είχε ήδη καταγράψει την Παρασκευή, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας. Και οι 20 κλάδοι παρουσιάζουν άνοδο, με οδηγό τις τράπεζες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και το real estate. Οι ισπανικές μετοχές ενισχύθηκαν από τη στιγμή που το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έχασε τον έλεγχο αρκετών σημαντικών περιοχών και πόλεων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

O δείκτης CAC 40 στο Παρίσι και ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκαν από 0,5% έκαστος στην αρχή της συνεδρίασης. Σε άνοδο και οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν.  

Εκτός από τις αγορές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κλειστές παρέμειναν και αυτές σε Ελβετίας και ορισμένων σκανδιναβικών χωρών. 

Ωστόσο, το ράλι ανάκαμψης έπεσε σε στασιμότητα το Μάιο μετά την τραπεζική κρίση του Μαρτίου, με το δείκτη STOXX 600 να οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στη διάρκεια το έτους. Οι αγορές πάντως περιμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση Μαίου στις ΗΠΑ προκειμένου να μαντέψουν την επόμενη κίνηση της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

 
European Stocks Set For Worst Month This Year
 
 

«Η αγορά παρουσιάζει ήδη μία κόπωση από τις συζητήσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, τη στιγμή που τα μακροοικονομικά επιδεινώνονται και ο πληθωρισμός δεν επιβραδύνεται τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», αναφέρει ο Ντιέγκο Φερνάντεζ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News