Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 20:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ψύχραιμη η αντίδραση των αγορών – Πόσο κοντά είναι η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος

Ψύχραιμη η αντίδραση των αγορών – Πόσο κοντά είναι η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος

Η αγωνία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων αποτυπώνεται πλέον στις αγορές καθώς απομένουν λίγες μόλις ημέρες έως την χρονική προθεσμία της 1ης Ιουνίου που οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Η κίνηση του οίκου Fitch να θέσει υπό παρακολούθηση την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ για πιθανή υποβάθμιση καταδεικνύει το επείγον της κατάστασης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,3%, έχοντας χάσει 2,7% της αξίας του στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, υπό την πίεση και των έντονων ρευστοποιήσεων στον κλάδο πολυτελών ειδών και την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις ΗΠΑ. 

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι φέρεται να δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πλέον εάν οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία, εξέλιξη που αναζωπυρώνει τους φόβους για μία άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών χρέους στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές δέχθηκαν έντονες πιέσεις αυτή την εβδομάδα καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν το αντίθετο του αναμενομένου αποτέλεσμα, αφού έχει διακοπεί κάθε προοπτική προόδου.

Έντονες πιέσεις άσκησε και ο κλάδος ενέργειας μετά την πτώση των τιμών πετρελαίου, ενώ οι εταιρείες πολυτελών ειδών πήραν μία ανάσα και βοήθησαν στο να συγκρατηθούν οι απώλειες. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος τεχνολογίας ο οποίος βρήκε στήριγμα από τις ευρωπαϊκές εταιρείες ημιαγωγών, από τη στιγμή που η Nvidia, ο κατασκευαστής ημιαγωγών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, προέβλεψε ότι τα έσοδά του θα είναι 50% υψηλότερα των μέχρι τώρα εκτιμήσεων στο δεύτερο τρίμηνο, χάρη στη μεγάλη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,3%, στον απόηχο των στοχείων που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία παρουσίασε συρρίκνωση 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο σε πτώση, στέλνοντας σήμα ότι επίκειται ύφεση. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq της Wall Street κινούνται αυτή την ώρα ανοδικά, ακολουθώντας το ράλι της Nvidia, καθώς η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο να μπει στο κλάμπ των τεχνολογικών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ.δολαρίων. Η ευφορία για την τεχνητή νοημοσύνη υποσκέλισε τις ανησυχίες για το αμερικανικό χρέος. 

Την ίδια στιγμή, οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ συνέχισαν και σήμερα ανοδικά, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία υπενθύμισαν στους επενδυτές πόσο επίμονα υψηλός μπορεί να παραμείνει ο πληθωρισμός αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις επιτοκιακές αυξήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε επιπλέον τρεις μονάδες βάσης στο 2,48%, κοντά σε υψηλό μηνός, ενώ του διετούς έφθασε έως το 2,92%. Σε άνοδο και οι ομολογιακές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθετική. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού ενισχύθηκε ελαφρώς στο 4,34%, ενώ στην ελληνική αγορά το κόστος δανεισμού στη 10ετία και στην πενταετία αυξήθηκε οριακά στο 3,87% και 3,43% αντίστοιχα. Το spread παρέμεινε χαμηλά στις 138 μονάδες βάσης, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 153 εκατ.ευρώ. 

Σε άνοδο και το αμερικανικό νόμισμα, με το δείκτη δολαρίου να ξεπερνά τις 104 μονάδες και να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου. Το ευρώ παρέμεινε πιεσμένο στο 1,0727 έναντι του δολαρίου, υπό το βάρος των ανησυχιών για τη γερμανική οικονομία. Η ανοδική πορεία του δολαρίου στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων σηματοδοτεί την πιο παρατεταμένη περίοδο κερδών από τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Κοντά σε συμφωνία;

Υπήρχαν ωστόσο τις τελευταίες ώρες φήμες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με τις δύο πλευρές να έχουν μία διαφορά που αφορά δαπάνες ύψους 70 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με πηγές. Οι δύο πλευρές ενδεχομένως να καταλήξουν σε ένα ποσό αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους άνω του 1 τρισ.δολαρίων. 

Η συμφωνία ωστόσο στην οποία ενδεχομένως να καταλήξουν οι δύο πλευρές δεν θα είναι ένα νομοσχέδιο εκατοντάδων σελίδων για το οποίο οι Γερουσιαστές θα χρειαστούν πολλές ημέρες για να γράψουν, να διαβάσουν και να το ψηφίσουν, αλλά ένα περιεκτικό νομοθετικό κείμενο με λίγα μόνο βασικά νούμερα, όπως ανέφερε άτομο προσκείμενο στις διαπραγματεύσεις. 

Η προσδοκία είναι ότι οι διαπραγματευτές θα καταγράψουν τα βασικά νούμερα για επιλεκτικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δαπανών καθώς και αυτών για τον κλάδο στέγης και εκπαίδευσης, αφήνοντας τους νομοθέτες να εξετάσουν τις λεπτομέρειες μέσω της κανονικής διαδικασίας πιστώσεων τους επόμενους μήνες.

Το 2022, οι προαιρετικές δαπάνες των ΗΠΑ έφθασαν τα 1,7 τρισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 27% των συνολικών δαπανών ύψους 6,27 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία. Περίπου το μισό από αυτό ήταν για την άμυνα, ένας τομέας που οι Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι δεν θα περικόψουν.

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κλιμακώνεται το θρίλερ του χρέους – Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές σε αρνητικές

Γερμανία: Σε τεχνική ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης

Ευρωαγορές: Ξάνα στο κόκκινο στη σκια του χρέους των ΗΠΑ και της ύφεσης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News