Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Στην χειρότερη ημερήσια πτώση δύο μηνών

Ευρωπαϊκές αγορές: Στην χειρότερη ημερήσια πτώση δύο μηνών

Νέο κύμα ρευστοποιήσεων σάρωσε σήμερα τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες γνώρισαν την χειρότερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια διμήνου, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις ΗΠΑ παρουσιάζουν ελάχιστη πρόοδο, ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα των προβλέψεων, ενώ συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο πολυτελών ειδών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,8%, στην χειρότερη ημερήσια πτώση από τα μέσα Μαρτίου, με όλες τις επιμέρους αγορές στο «κόκκινο».  

«Οι συγκρατημένες απώλειες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων επιταχύνθηκαν καθώς το κλίμα συνέχισε να επιδεινώνεται, εγείροντας το ερώτημα εάν όλο αυτό σηματοδοτεί την αρχή μία πτωτικής διόρθωσης», αναφέρει ο Μάικλ Χιούσον, στρατηγικός αναλυτής της CMC Markets. 

Oι διαπραγματευτικές ομάδες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων συναντώνται ξανά σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι μετοχές του real estate, με πτώση 3%, ενώ ακολουθεί ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας με πτώση 2% καθώς και οι μετοχές του ασφαλιστικού τομέα. 

Ο κλάδος κατασκευών στη Βρετανία δέχθηκε έντονες πιέσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα τόσο στη συγκεκριμένη χώρα όσο και στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας το σενάριο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Στην επιδείνωση του κλίματος οδήγησαν και τα στοχεία από το γερμανικό ινστιτούτο Ifo που έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη του αναμενομένου κάμψη, κυρίως εξαιτίας της απότομης υποβάθμισης των μελλοντικών προσδοκιών, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις. 

Ο κλάδος πολυτελών ειδών υποχώρησε 1,7%, αγγίζοντας χαμηλό επτά εβδομάδων. Σε πτώση 44% και η μετοχή του Embracer Group καθώς η σουηδική εταιρεία gaming ανακοίνωσε ότι μία μεγάλη στρατηγική συνεργασία της δεν θα υλοποιηθεί. 

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 1,92% της αξίας του στις 15.842,13 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,75% στις 7.627,10 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε απώλειες 1,70% στις 7.253,46 μονάδες.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην περιφέρεια, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ-35 να χάνει 1,12% της αξίας του στις 9.163,50 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ήταν ο μεγάλος χαμένος της ημέρας με πτώση 2,39% στις 26.524,54 μονάδες.

 

Κρατικά ομόλογα του ευρώ

 

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου, προτού αντιστρέψουν την τάση τους και καλύψουν τις απώλειές τους.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 2,50%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Απριλίου, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που ήταν υψηλότερα των προβλέψεων. Εν συνεχεία όμως, υποχώρησε στο 2,45%. Η απόδοση του διετούς γερμανικού, που είναι περισότερο ευάλωτη στις επιτοκιακές αυξήσεις, έφθασε αρχικά έως το 2,9% για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 2,86%.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έφθασε αρχικά στο 4,37% για να κλείσει στο 4,32% με το spread στις 186 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, οι μεταβολές ήταν οριακές, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,86% και του πενταετούς στο 3,42%. Το spread διαμορφώθηκε στις 142 μονάδες βάσης, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ σταθεροποιήθηκε στα 80 εκατ.ευρώ.

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

ΧΑ: Μετρημένη κατοχύρωση κερδών εν μέσω διεθνούς πτώσης

Wall Street: Στο κόκκινο ξανά εν μέσω αβεβαιότητας για το χρέος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News