ΧΑ: Μετρημένη κατοχύρωση κερδών εν μέσω διεθνούς πτώσης
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,12% στις 1.193,83 μονάδες. Στο επίκεντρο της διόρθωσης βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος με πτώση 2,96%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 146,59 εκατ.
Σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση μέρους των υψηλών βραχυχρόνιων κερδών τους που σημειώθηκαν μετά τις εκλογές, προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μια μέρα που οι διεθνείς αγορές κινούνται έντονα πτωτικά λόγω των ανησυχιών για το χρέος των ΗΠΑ. Η αγορά υποχωρεί μετά από την άνοδο των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει ισχυρά κέρδη 6,65%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,12% στις 1.193,83 μονάδες. Στο επίκεντρο της διόρθωσης βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος με πτώση 2,96%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.190,73 μονάδες (-1,21%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 146,59 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 37.954.389 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,54%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,66%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+9,27%), της Aegen Arlines (+3,53%), της Ελλάκτωρ (+3,12%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,85%. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Elvalhalcor (-5,61%), της Eurobank (-4,05%), της Μυτιληναίος (-3,05%), της Εθνικής (-2,65%) και της Alpha Bank (-2,64%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (+1,99%) και της Τεχνολογίας (+1,15%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,96%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,55%) και των Πρώτων Υλών (-2,07%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 9.980.015 και 7.383.761 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 42,43 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 15,11 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 35 μετοχές, 67 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές.
Στην έκρηξη κερδών που καταγράφηκε τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την απροσδόκητα συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, αναφέρεται το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Τα κέρδη του δείκτη ανέρχονται σε περίπου 30% το 2023 μέχρι τώρα και πάνω από 40% από τον περασμένο χρόνο, ενώ διαπραγματεύεται σε επίπεδα τα οποία είχε να δει σχεδόν μια δεκαετία, κάτι που εξηγείται περισσότερο από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα από οτι σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, δηλώνει ο κ. Γ. Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management. «Η υπάρχουσα κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις», είπε, και οι επενδυτές αναμένουν τώρα τη σταθερότητα που λογικά θα επέλθει από την άνετη πλειοψηφία της.
Παράλληλα, ο Chief Europe Economist της Capital Economics, Andrew Kenningham, προβλέπει στο MR ότι η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να έρθει και μέσα στο καλοκαίρι. «Με αυτές τις εκλογές αφαιρέσατε και το τελευταίο εμπόδιο για την αναβάθμιση της οικονομίας σας. Δεν έχουν λόγο πλέον να περιμένουν οι οίκοι αξιολόγησης, το πιθανότερο θα δείτε επενδυτική βαθμίδα ακόμη και πριν το φθινόπωρο, με έκτακτη αξιολόγηση μετά τις δεύτερες εκλογές. Το 2027 θα έχετε συμπληρώσει συνολικά μία καθαρή 8ετία, περίοδος ικανή για τη μεταρρύθμιση της χώρας σας. Θα ήταν πιο σύνθετη η ανάκαμψη με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», δηλώνει.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Εν τω μεταξύ, νέος γύρος απωλειών καταγράφεται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ελάχιστη πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ, τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στη Βρετανία αλλά και την υποχώρηση των ειδών πολυτελείας.
O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 2,1% στις 456,33 μονάδες. Ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει 2,1% στις 15.814,5 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 2% στις 7.231,5 μονάδες. Στη Βρετανία, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 2,13% στις 7.597,4 μονάδες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία έδειξαν μεν ότι υποχώρησε στο 8,7% τον Απρίλιο από το 10,1% τον Μάρτιο, αλλά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 8,2%. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού, αυξήθηκε στο 6,8% σε υψηλό 31 ετών. Επιπλέον, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και αναψυκτικά υποχώρησε οριακά στο 19,1% από το 19,2% του Μαρτίου που ήταν το υψηλότερο από το 1977.
Οι μετοχές ακινήτων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη με τους βρετανούς κατασκευαστές κατοικιών να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία ενισχύουν τα στοιχήματα για περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Πάντως, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις ΗΠΑ για το ύψος του χρέους και θα αποφευχθεί μια στάση πληρωμών.
Νωρίτερα, προειδοποίηση για μια αμερικανική χρεοκοπία και κραχ στις αγορές απηύθυνε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, καθώς εκτιμά ότι η συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει στην τελευταία στιγμή ή και να μην επιτευχθεί.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Υψηλά πλεονάσματα, βιώσιμο το χρέος – Οι συστάσεις
CNBC: Πώς από προβληματικό παιδί η Ελλάδα έγινε μεταρρυθμιστικό πρότυπο
Τhe Money Pod: Capital Economics – Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο καλοκαίρι
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News